Rabu, 25 November 2009

Berakhir sebuah penantian...

Alhamdulillah..akhirnye sampai gak ari rabu tanggal 25/11/2009 bersamaan dengan 8 zulhijjah 1430H..hehehe.. Sbnrnye xde ape yang istimewa ttg tarikh ni, aku just rs excited utk balik kampung. Dah hampir 2 bulan aku xbalik, naik sesak nafas ni (chewahh..). Bukan selalu aku leh kumpul adik beradik ramai2, dh besar2 cenggini semua ade kehidupan masing2 (even lum ader yg kawin lg tp cbok nga study ler..), berkumpul pun time cenggini jelah..nak wat camne.. ;-(

Tp xpe..quality time tu yang penting..kekeke.. So aku sangat bersemangat nak balik kampung kali ni. Banyak benda nak buat, macam2 aku dh plan dlm kepala ni. Hehehe.. Xsaba nak spend time ngan orang2 yg aku sayang (famili & kawan2 & xlupe utk tunang aku..hihi..)Raya kedua umah aku ader wat majlis skit (tp xleh gtau korang majlis tu sempena ape ye..) ngeh3~~ Tp aku mengalu2 kan korang yg tau umah aku katne utk dtg, korang leh mai lepas zohor k? Arap2 semua berjalan lancar..

Malam ni aku nek bus dlm pkul 10mlm bertolak dari Butterworth, moga2 kami sampai ke destinasi dengan selamat. So aku ambik kesempatan kat sini utk wish Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin... Chiaoss~~~

Selasa, 24 November 2009

Bila Hujan... ~~Lalala~~~

Kanak2 la golongan paling seronok bila tiba musim tengkujuh...

Kesian kat mangsa banjir yang terpaksa struggle nk selamatkan barang..

Mulia..Bukan hanya berusaha utk selamatkan diri tetapi juga makhluk lain ciptaan Tuhan..

Dalam minggu ni rasa2 nye main issue for newspaper's front page is about flood. Al-maklumla dah masuk musim tengkujuh dh pun sekarang ni. Pendek kata banjir kali ni melanda seluruh Malaysia, xde yang berkecuali, began in Kelantan & Terengganu then followed by Kedah & Perak. Tapi rasa2 nye skarang ni dah hampir 1 Malaysia dh mula gundah gulana sbb tmpt masing2 dah mula dinaiki air. Begini la lumrah alam, tiba masa setiap sesuatu akan memainkan peranan seperti yang telah ditetapkan oleh Penciptanya.

Teringat plak maser zaman kecik2 dulu, asal start jew musim tengkujuh aku n adik2 + sepupu sepapat memang seronot bangat..mau x nye, mase ni la saat paling bahagia nak main air banjir, nak wat rakit la apela.. Umi nga ayah lak time ni ler susah ati nga pranga anak2, sorang pun xdgr kate sbb sonot ngat men air banjir. Aku ni mmg budak kampung, duk pun kat kampung (cuma dh besor ni asek merantau jew..hehe..)jd biler banjir jew aku mest g umah nenek aku sbb kat situ la aku n sepupu2 berkumpul untuk meneruskan aktiviti semasa banjir.

Aku igt lg dulu, kitorang ramai2 kerah tenaga atuk aku suh buat rakit nga batang pisang, semata2 nak men air banjir, abih pokok pisang yg atuk n nenek tanam depan umah jd mangsa kami. Then spupu aku yang kecik2 plak santai ngan pelampung (tiub tayar) dlm air banjir kat laman umah atuk aku. Air banjir masa tu xsoh cakap la kaler ape, aku pun dh luper camne rase n bau air tu tp yang aku igt ms tu MAIN...MAIN..MAIN... Xpayah nak susah2 pk air ni ok ke x, bersih ke x..hehe.. Tp klu kater korang nak suh aku g main air banjir cam dulu2 balik skrg ni, aku pun dh xsanggup rasernye mengenangkan betapa 'bersihnye' air tersebut..Wakakaka.. Tp FYI saat2 camni la saat paling berharga dlm idup aku sbb aku rase sekarang dh xde budak2 yg main cam aku dulu2.

Adik2 aku skrg ni pun bila ujan cenggini xdenye nak turun main hujan cam kitorang dulu2(sbnrnya aku yg xbg, risau takut adik lemas..hehe..). Ape yang diorang buat? lepak dalam umah tengok tv..tak pun tido...xpon g shopping kompleks...xpun main game..xpun surfing tenet cam korang sumer ngah wat skrg ni (hehehe..) xbesh langsung kan?hehehe.. Raser xsaba cangat nak balik kampung malam esok. Windu nak mengimbas kenangan masa dulu2 even nenek kesayangan aku pun dh meninggal dunia (Al-Fatihah buat allahyarhmah Fatimah)pada tahun 2004. Windu pada kenangan2 yg tersemat kemas kat ingatan aku skrg ni.

Aku harap banjir kali ni membawa seribu rahmat n berkat kepada kita semua. Setiap dugaan tu hanya diberikan kepada mereka yang mampu utk memikulnye, jadi kepada kawan2 or sesapa saja yang merupakan mangsa banjir untuk kali ini, aku harap kalian tabah harungi dugaan ni. Especially kat adik2 yg terpaksa menghadapi exam SPM dlm banjir, duk dlm dewan exam pun dlm keadan basah & sejuk.. Of course situasi ni turut mengganggu konsentrasi korang utk jwb exam, walau apepun akak doakan korang sumer boleh menjawab sebaik mungkin.

Lastly, aku harap pada abang2 or kakak2 yang ader adik2 yang teramatla excited ngan iar banjir, tolongla tengok2 kan adik korang. Bertindak b4 it's too late.. Jangan salahkan keadaan klu dr sendiri x beringat.
Chiaozzz~~~~

Isnin, 23 November 2009

Lambat~~~ Una jgn wat cenggini..~~

Adui..arini balik awai skit..ambik time off kul 4.30 sbb nak g submit borang utk kursus kawin (baru nak g anta). Tunang tersayang membebel sampai aku dh xlarat nak dengar dh tp arini baru nak g submit. Arap2 still ade space utk wat kursus tu on 4th & 5th Dec ni. Luper la nak submit awai2..ish3..orang lain zaman blaja lg dh ambik, kitorang ni baru nak anta borang..

Kla..got to go now, arap2 sempat ler.. Chiao~~

Rabu, 18 November 2009

kE mANa DesTinAsi kiTa???



1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

bersabda: Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.' Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis...'
- Hadith Sahih Bukhari

~ perkara ni dah jadi dah.... depan mata.... walaupun sekadar tengok di berita perdana jam 8.00malam @ Al Jazeera.


2) Zina bermaharajalela.

'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang..' - Hadith Sahih Muslim

~ perkara ni dah jadi dah... depan mata... kat mana mana ada perkara macam ni. dah tahu malu lagi. kalau nabi Muhammad PBUH masih hidup, pasti baginda sedih melihat kejadian ini. sebab bukan ini yang baginda inginkan dari umatnya.


3) Bermaharajalela alat muzik.
'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka'. Ada yang bertanya kepada Rasulullah;
' Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?' Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita' - Ibnu Majah

~ perkara ni dah jadi dah... depan mata... paling senang nak jumpa depan television. adanya rancangan Akademi Fantasia, Malaysia Idol, artis perempuan yang membawa imej muslimah... dan pelbagai lagi... ini tak termasuk artis wanita yang macam perempuan nasrani dan yahudi.


4) Menghias masjid & membanggakannya.
' Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid' - Riwayat Nasai .

~ memang dah nampak dah... tak payah tengok kat luar negara, kat Malaysia ni pun ada... masjeed cukup main besar, tapi tak ramai jemaahnya. tempat yang ramai jemaah, sampai melimpah-limpah tak muat nak masuk buat solat jumaat tak nak diperluaskan lagi masjeed tu. biasanya orang macam ni lebih pentingkan, masjeed mana paling canggih... cantik....


5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.
'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.' - Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu...... ada jugak bapak yang tak ingat anak, suruh orang lain bela... bila anak dah besar, tak payah bela lagi, baru datang carik anak...


6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran'
- Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para ulama' yg tinggal... kalau yang ada ada ni tak tahu komitmen dia yang sebenarnya, samada betul tanggungjawabnya untuk kepentingan islam atau sekadar tempelan batuk di tangga..


7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
' Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh & hina).. Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia' - Riwayat Thabrani

~ George Bush , Ariel Sharon & kat Malaysia pun ada....


8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.' - Riwayat Ahmad

~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...


9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. ' Di antara anda² telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)... pakai kat umah cukupla tunjuk kat laki, dapat pahala besar... ini siap tunjuk kat orang.. nak tunjukkan betapa besar 'lurah aku', betapa besar pinggul aku', betapa ramping badan ku... betapa 'flat' perut ku .... etc... masyaAllah. kan senang pakai baju kurung, nak duduk selesa, nak berjalan selesa, nak buat ibadah umum (macam keluar bekerja mencari rezeki, pegi berniaga dan jumpa orang, menghadiri majlis perkahwinan etc) pun selesa. apatah lagi ibadah khusus (bersolat, tak nampakla kulit kalau telekung jarang, nak berzikir pun seronok, sebab menutup aurat, sebab berzikir ni walaupun pendek, tapi berulang kali memang ada kebaikannya, hanya Allah yang tahu, bukan kita.)


10) Bulan sabit kelihatan besar.
' Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung( membesarnya) bulan sabit.' - Riwayat Thabrani

~ tak caya gi tengok... atau tanya orang yang biasa dengan ilmu ini. pasti mereka tahu.


11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita. 'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie....... macam macam kan ....


12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu .......
& disembunyikan kesaksian yang benar.' - Riwayat Ahmad

~ tengok kes peperangan Iraq ... soheh serta sah nampak, tapi kita atau orang yang sepatutnya ... buat tak tahu jek....


13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²' - Sahih Muslim

~ Dubai dah turun salji..... Mina (tempat orang buat haji- bersihkan dosa) dah kene banjir....

Selasa, 17 November 2009

sHouLd i mAd???

Ishk3..org kater besday gal xleh marah2, xleh seday2 but im sooo into it. The whole day i was stucked with my fillin, i was soooooo mad...!!! How come he treats me this way, ape punye tunang la.. You know what guys, till now he wasn't wished me yet. Eeee...teruk tul la, ikut ati aku nak ngamuk jew kat dia tp arini aku tau, dia sangat la bz. Arini nak kena siapkan exam paper utk esok (suke wt keje last minit), wat lesson repot utk 4 bulan, then arini jgk kena prepare brg2 utk g kem 3 ari kat KT starting by today. But i won't accept any of the reasons, how dare he ignoring me on my birthday. Waaaaa.... (~_~)

I juz felt so sad bout this... (~_~) but it's okey. I will settle this down by tonite.. Perhaps he'll wish me by tonite b4 12am or thing getting worst..Hehehe..should i? Actually i juz did the same to him last two years..Hehe..So aku raser xpatut la aku nak marah dia but then i still want to..ngeh3~~ Ni la orang kate what u give u get back..!!HAHAHA.. Mmm..dun know to express my fillin rite now, i think i should get mad then i'll feel better..hehe..Do u think he deserve that??

Kla nak p smbhyg jap, sejuk kan ati yg membara ngan amarah ni..ngeh3~~
Chiaoz...

My wiShEs..



Today i become 25 years old, lot of things happened along the journey as i've gone through my ages. Alhamdulillah, i still alive to complete my duty to God, my parents, myself & others. Thanked to God again for extending my life for another year. Perhaps this new chapter for the phase of my life is better than before.

Nuthin much i've planned for this phase of my ages, hoping that i could mended & fixed my weaknesses and faults that i've did through the years. Actually lotz of targets i've been set up for myself, n most of 'em are not reach the goals yet. That's mean i MUST struggle so hard 'ala2' till da last breath 'gitu la' to achieve my aims.

So till the year i become 25th, i'll put my whole effort to become most adorable person for my family n myself n other surround me. Hehehe...
Perhaps by hoping for sumthin is better than hoping for nuthin. I believed on what people said about life which is LIFE WAS A CICRLE, AS WE GOT TO THE END OF IT, AS CLOSER & CLOSER WE GOT TO WHERE WE BEGAN. I would probably grabbed the chance to fixed everything that i've to, life juz once so make it worthwhile for doin sumthin that makes people appreciate most.

Maybe this year is my last phase for becoming as a single chicks,ahaks.. So for the next birthday i guess i'll become as a wife (perhap!). Rase cam xpuas lg nak being single nak enjoy ngan kawan2. OMG next year i'll become sumbody for sumone..!! Xpela, cam kawan aku kate, kawin xsemestinya xleh enjoy kan? TP biala ada batasan & under control. At least once u married, u've sumone that will look after u, taking a good care of u.. (~,~)

In and out, yg penting kita kena ingat, idup mesti ade peraturan baru everything goes right. If we're looking for sumthin good in life, we have to give the best as well. Tul x? Bak kater orang kampung aku la "What u give u'll get back."
Chiaos...

P/s: Anyway thanks to all my beloved frewns for ur wishes on my birthday. Lu y'all guys..!!

Jumaat, 13 November 2009

Ondw Back Home (11.11.2009)..


Sian dolphin ni..Patut la pupus sumer dh kena kokrit..ahaks..


Who am i for the next 5 years..a mum..??a boss...?? or still the same as i am today..


Arrghh..berat bangat dolphin ni..


main hide & seek aci x?cari cepat..Mane unna nyorok??


Kat lumut..lamer dh xp vacation..tp lumut still not in my list..hehe..


Baaa..baaa..cakk..!!


On the last day presentation last lbh kurang pkul 1.30, so after that having lunch 4 the last time kat IPN, then balik bilik utk packing barang. Satu hapa pun xkemas lg, mlm td penat sgt sbb kelas pun abh dh dekat kul 11, lepah sambil makan duyan lg, that's y xsempat nk packing awal2..

Lebih kuran gkul 3.15 kitorang bertolak balik, mula2 plan nak gerak pkul 2 tp mana nak sempat, nak xnak terpaksa lajgk tolak balik agak lewat la. According to our plan bnyak tmpt yg nak disinggah ondw balik tu. First detination kitorang lepak kat lumut jah, dah alang2 p area2 sana, singgah ler.. Pas somping barang2 laut tu, kitorang gerak untuk g cari tmpt makan, perut dh berkeroncong kaw2 punyer time tu. Pusing punye pusing last2 jumpe la 2 kedai makan ni kat manjung.,Banyak giler nyamuk duk gigit kaki, nak makan pun xselesa.

Dah abh makan, pkul 7.30 mlm gerak ke taiping plak, sepol nak p umah mak mertua dia, nak singgah ambil barang katanye. Sampai sna dlm pkul 8.30 mlm, tumpang sembahyang jap then terus gerak balik penang. Ondw balik ujan sangat lebat, aku dh xleh nak tahan mata yg sgt ngantuk sbb aku ambk pain killer (gg aku wat hal lg). Aku tido, rase2 nye k.yani n sepol je yg rancak bersembang, aku n ezani dh tangkap lentok tido.

Alhamdulillah dalam pkul 11.30 aku selamat sampai di pangsapuri sutera. kak ni plak awai2 dh anta msg xlarat nak tunggu aku balik, dh ngantuk sangat katanye. Xpela, aku paham..she must be so tired working 4 the whole day. xsampai stgh jam kat umah aku plak yang tangkap lentok coz im soooo tired travelled the whole day..Gudnite all..
Chiao...~~~

Kursus yg sangat sempoi..


Present our web site..Hakmilik cipta terpelihara gitu...


Dapat sijil dah on the last day...


Diorang sumer memang besh...


Mee udang ni sedap bangat tp ader 'bee attack' la..ngacau je..



Lepak sambil makan mee udang..

Ni first time aku p kursus anjuran kementerian lain, quite interesting compared to other courses that i had attended before. Sangat relaks.. Penceramah pun sempoi jew but the input is good. Banyak benda baru yang dapat ditimba from the course. Bilik @ hostel dia sangat yang sempoi, aku asal balik kelas jew layan movie star coz i love watching muvies sooooo much. Tiap2 malam sepanjang berkursus aku tido kul 2 pg sbb tgk cite, then pg2 liat nak bangun sbb dh ngantuk tido lewat malam. Unna memang xleh blah ar ngan prangai liat nak bangun pagi..Hahaha..

Then on the 2nd day kat sana kitorang wat trip p makan mee udang yang sangat femes kat sana. Besh la juga tp yang j dxbesh nye aku sakit gg, nikmat makan dh kena tarik about 50%. (~_~) sangat seday.. Nyesal xjaga gg leklok..waaaaa~~~~ Tapi aku masih boleh melantak mee udang tu..hahaha..kira ok lg la tu..

Lepas makan kitorg lepak2 jap tepi laut tp view xcantik sgt sbb air laut ngan surut masa tu, nampak selut jew. But that's okla..juz layan jew.. Bukan selalu leh lepak2 camtu kalu waktu keje, at least kepala rase ringan jew tengok laut yg terbentang luas tu.. Ngah lepak2 tu ujan plak turun so kitorang beransur la balik hostel. That nite ader klas lg sbb nak siapkan task utk presentation pg esok. So m alam tu bekerja keras la utk cari idea for the task.

Kul 10.30 lab dah nak tuttp, kitorang g supper kat dining jap then lepak kat bawah sambil makan durian. Besh siot dapat makan durian. Korang nak tau kat sana buah duroan tu dijual RM 1 jew sebiji, murah giler kan? Thanks to Sara, Fiza and the gang yg belanja kitorang makan duyan tu.. (",)
Chiao...

Lepaking After Kayak..


Lepaking lepas penat berkayak...


Bergaya ngan spek baru ni.. X.O.X.O..


Pose kat masjid terapung..


Sini la tempat tragedy tsunami berlaku..


Nice view to catch up..

Selesai berkayak lebih kurang pkul 2lbh, singgah sembahyang kat masjid terapung Tanjung Bunga. FYI masjid ni merupakan 1-1 nye masjid yang tidak musnah semasa tragedi tsunami 2004 (kalu xsilap aku). View kat situ very nice, sea view la katakan. Lepas smbhyg kitorang gerak g Gurney Plaza plak, besela woman interest, ape lg lau x g window shopping. Xbeli pun xpe janji leh cuci2 mate pun kira okla...ahaks..

Spend time utk window somping about 3 hours then kitorang gerak balik umah. Sian kat kak ila dia drive sowang2 jew, kami kat belakang sumer bantai tidoq. Penat giler.. Seb bek ade spek baru teman dia all the way back home. Huhu~~ Badan pun dh start rasa bisa2, bahu sakit, pinggang sakit, tang arms tu lenguh tul. Sampai jew umah aku p cari ubat panadol extend dengan harapan esok badan xde la bisa2 camni..huhu~~

Isnin, 9 November 2009

Akibat kayak... (~ ; ~)




Ari sabtu bersamaan 7 Nov 2009, warga famili JPPH Penang dengan seronoknye telah pergi berkayak di Tanjung Bunga (TB). Peserta yang telibat ade la lebih kurang 32 orang. Sumer yang join kayak tu memang sporting moting abez, ikut jadual aktiviti sepatutnya bermula pkul 9.00 tp aku n bdak2 S.Perai sampai dlm kul 9.30 kot.

Actually kitorang p naik 2 buah keta, 1 keta kak ila yg memuatkan k.ni, ija n k.yani (depa ni xtau jalan nk p sana) then sebuah lg keta ezani (aku & na'imah yg tumpang). Sementara tggu ezani p antar wife dia kat Sg. Pinang, aku call kak ila suh tggu somewhere supaya senang nk pick up bile ondw nk g Tanjung Bunga nnt. Nak jadi cerita, sembang punye sembang, tengok2 kitorang dh sampai TB tp lupe nak g pick up diorang kat Gurney Dive. Hahaha.. Cian diorang dkt ngan 1 jam tuggu kat situ, seb bek lepak kedai mamak leh gak pekena tosai..huah3..

Dah sampai lewat td, kitorang dgr taklimat sat pah tu Fessi bg masa salin baju jap n then cari pasangan utk program seterusnye. Aku chupp ngan Na'imah, kitorang diarahkan untuk pakai safety jacket, pastu kena p angkat kayak n paddle. Giler berat nak mampus kayak tu, nak tertonggeng aku ngan Na'imah berjuang nak angkat menatang tu..ahaks.. Seb bekla kami ber2 tough enough. Huah3..

Lepah setel agkt kayak, we were seperated into 2 group for next activities (water confidence). Masa tu aku, k.ni n ija dah la selamba badak jer pakai selipar jepun,haha.. So kami dinasihatkan utk berkaki ayam jer masuk dlm air tu, tobat geli mak.. Aku xtau laut jenis aper la TB tu, dasar laut dia bukannye pasir tp selut lembik cam lumut tu.. Tobat geli.. Dahla melekat kat kaki, yarkkk...!!

Masa wat water confidence tu aku seriously cuak, (almaklumla aku ni phobia skit duk dlm laut lama2), nak kena wat floating la, swimming la bubling la.. Aku manela nak reti brenang bagai ni.. Punye la takut aku nak wat floating, dalam duk kalut2 aku terpegang tangan Mr.Hoo..Hahaha..

Abes sesi water confidence, kami pilih partner laki - pompuan utk berkayak, aku raser lau couple pompuan - pompuan mau lembik ngah2 laut tu. Aku partner nga ezani, mamat kurus tu, huhu~~ Seb bek jalan gak kayak kami tu..huah3.. Sronok giler..!! Kami diajar cara yang betul untuk naik semula ke kayak sekiranya terjatuh ke dalam laut. Huhu~~

Ahad, 8 November 2009

Sampai suday...

Alhamdulillah.. Aku pun dh selamat sampai kt Institut Perakaunan Negara. Jauh bangat sih perjalanan nak sampai sni. Seb bek ezani bawak portable DVD, sepanjang perjalanan ni aku berjaya layan 2 CD Harry Potter. Besh siot..

Ezani n kak yani dh gelong kepala dh, perut masuk angin. Huhu~~ Berenti makan pun besh. Ni ngah layan taklimat aku curik masa jap.

Jumaat, 6 November 2009

Human Being....

That was sucked to finished a story today. Juz b'coz of a small issue, it juz ruined my few hours before i got finished my work. What the hell was goin on in this bloody dirty office,haha.. Jahatnye mulut aku!

Dari mggu lepas macam2 aku dgr orang citer kat blakang, bodoh tul..Coward la namanye nak kutuk2 blakang, xpuah ati gtaula depan2. Manusia ni macam2 la, aku xpaham sungguh n malas nak paham! Buang masa aku jew. Dari jadi kawan leh jadi musuh, patutnye benda2 kecik ni buleh la bawak berbincang. Masing2 dh besar panjang, lau sebab benda2 cam ji pun nak gadoh, aku kawan ngan lembu lg baguih. Adessss...

Xpela..aku pun dh malas nak pk, malas nak cakap banyak.. Nextweek aku ado courses 3 ari kat Sabak Bernam. So i'll see ya after 6 days onward k? Harap leh p kursus ngan aman la lepas ni. Juz need a space to calm down & relaxing. Bubai..

What the hell...

Tolong la wey jangan wat taik ari2 jumaat ni.. Cam taik ar arini.. nak kater xde ong bangun pagi td aku dh senyum lebar2..huhu~~ Malam tu siap mimpi jumpe Raja Perempuan Kedah lg,ahaks..

Tp arini memang cam 'bullshit'..malas nak sebut ayat yg lg terukk.. But it was suck..!! What a bloody Black Jack Hole..huah3.. Ape punye manusia la, kawan2 nak melawak pun nak berasa ati, tolong la.. kalu xleh melawak balik kampung tanam padi la woi.. Tensen tul aku... Tp xpela, pada yang berkenaan andai kata aku memang terlanjur kata aku mtk mahap banyak2. Yang penting aku tau niat aku macam mane, xde manknanye aku nak jatuhkan maruah ko ke hape ke, tu standard la orang melawak.. Then anything else ko nak percaya ke x ke, up to u la!!

Urusan aku dah selesai kat sini, mitak maaf pun sudah (event aku rasa cara aku xde la salah pun). Anything happend in future, i juz dun care. So life still go on, i am optimistic.. Juz dun care what ohters say bout u, live ur life up to the top of the sky... CHAYOK UNNA...!!!!!

Holly Friday...

Starting days with smile, xtau nape malam td mimpi pasal Raja Perempuan Kedah..haha..(Agaknye sbb kuat sgt ngutuk Final Gadis Melayu mlm td kot).. Aku pun xpaham pasai ape dia leh muncul dlm mimpi aku...huah3..

Arini opis wat bacaan yassin & tahlil (dptla makan bihun grg free) ngeh3~~ tp gg aku sakit, xleh nak makan sgt... Napela gg ni sakit sokmo (nak g jumpe doc takut).. ahaks.. Tengokla cuti raya nnt aku g la jumpe "doc mama" aku tu.. Arap2 gg aku ni leh diselamatkan lg, lau x rongak la jawabnye..HAHAHA...

Sat g lunch hour ader wat small gathering yg ala2 farewell utk bdak praktikal kat MCD.. MCD?ahaks.. Bukan aku alergic ke ngan MCD baru2 ni? Huhu~~ Tragic tul la opis Seberang Perai ni (berkata sambil tesenyum m'igtkan prangai2 pakcik makcik kt sni).. Suka ati korang la, janji aku bahagia nak wat ape yang aku suke, xgitu ker?

Khamis, 5 November 2009

Early Preparation...I Guess..!!

Alhamdulillah arini aku dh setelkan my 1st report (ala2 1st debut gitu..hehe..) for Land Acquisition Case. Hearing will be held on 10th of Nov at JKPTG, hope everything will fine.

Buhsan seh, arini pinjam magazine "pengantin" ngan k.ila (konon2 nak wat reference utk event aku nnt). Bukan xnak beli sendiri tp kat sni susah tul la nak jumpa magazine ni. Klu p kedai buku pun kompem magazine nan satu ni xde (xde jodoh nga aku gamaknye..hehe..).

Bukan ape, aku saje nak usha2 design baju, look up for sum ideas on gubahan hantaran aku nnt, n a lil' bit on latest theme for pelamin. Ahaks..poyo jew aku ni, padahal majlis lambat lg..hehe.. Juz be prepared and planned to manage my budget. People said, the time that u're spending together to prepare for the event is the best path of ur wedding. Mana x nye, ada je yang xkena, pening kepala pk camne nak end up with final verdict so that both parties could have a big smile.

Tu la dugaan namanya kan? In fact, we can learn how to tolerate for each other. Tp aku sendiri pun maintain gak ngan perangai 'ikut suka aku' jew,lalalala.. sian la kat pendy tu.. I guess, tu adalah prangai standard utk org pompuan "Lady First".. Tak gitu ke? Okey gak wat camtu, baru puah ati..haha.. Tp lepah kawin aku kena ubah style raser nye..ngeh3..

Polisi NAP...baik @ buruk?

**Note : Petikan ini diambil dari blog Mohammad Khir Toyo (ex-MB Selangor).

Kereta Lama, Peraturan Baru
1. Keputusan kerajaan mewajibkan kenderaan berusia 15 tahun ke atas menjalani pemeriksaan tahunan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) dengan alasan untuk mengelakkan kemalangan menimbulkan suasana yang kurang senang dari kalangan masyarakat.

2. Dalam Bajet 2010 baru-baru ini, kerajaan mengumumkan mulai 1 Januari tahun depan, semua kenderaan penumpang berusia 15 tahun ke atas wajib membuat pemeriksaan tahunan di Puspakom sebagai syarat memperbaharui cukai jalan.

3. Ada dua alasan yang dapat saya garap dari kenyataan beberapa pemimpin negara:


A. Ia sebahagian langkah baru yang diperkenalkan di bawah Dasar Automotif Nasional (NAP) bagi meningkatkan daya saing industri automotif tempatan

B. Ia untuk memastikan kenderaan di atas jalan raya berada dalam keadaan yang selamat dan sesuai.

4. Alasan pertama tersebut jelas sekali tidak memikirkan kepentingan rakyat banyak tetapi hanya mengutamakan penjual kereta. Ini akan memberi kesan imej yang tidak baik kepada kerajaan. Seolah-olah kerajaan ingin memaksa rakyat menukar kereta baru setiap lima belas tahun.

5. Mungkin di beberapa negara maju ia boleh dilaksanakan. Namun dalam konteks di Malaysia ada yang berhutang sehingga 9 tahun untuk membeli sebuah kereta. Apakah mereka perlu dibebankan dengan satu lagi hutang kereta enam tahun selepasnya?

6. Demikian juga isu untuk menjaga tahap keselamatan kereta dengan mewajibkan pemeriksaan Puspakom.

7. Ramai rakyat tertanya apakah pemeriksaan Puspakom dapat menjamin tahap keselamatan kereta atau sekadar satu lagi cara agensi tersebut membuat wang.

8. Apakah tidak mustahil nanti kita tetap akan melihat kereta yang sudah daif masih di atas jalan dan diluluskan oleh Puspakom, seperti mana lori dan bas yang berasap tebal masih lepas bebas di jalan raya biar pun perlu menjalani pemeriksaan setiap enam bulan?

9. Selebihnya kerajaan juga perlu memikirkan bahawa majoriti pemilik kenderaan yang berusia 15 tahun ke atas ini tinggal di luar bandar. Mereka bukan sahaja berpendapatan rendah malah tinggal jauh dari Puspakom.

10. Untuk ke bandar-bandar utama untuk mengadakan pemeriksaan di Puspakom dan mengeluarkan bayaran antara RM 40 - 60 tentulah merupakan satu bebanan.

11. Ramai juga yang tertanya-tanya inikah cara kerajaan BN mahu membalas sokongan kuat pengundi luar bandar dalam pilihan raya lalu?

12. Saya tidak fikir pembuat polisi mengambil kira isu penduduk luar bandar ini. Mungkin kerana ternampak beberapa kereta buruk di dalam bandaraya Kuala Lumpur maka ada pegawai tertentu membuat saranan ini.

13. Justeru kajian semula perlu dilakukan ke atas keputusan ini. Jika mahu dilaksanakan juga saya cadangkan agar kerajaan menanggung kos pemeriksaan kereta ini atau mengenakan bayaran minima antara RM 5 - 10.

14. Pemeriksaannya pula hendaklah setiap 5 tahun bukannya setiap tahun. Ini akan mengurangkan bebanan rakyat berpendapatan rendah.

Untuk melaksanakan sesuatu dasar bagi manfaat semua biarlah ibarat menarik rambut dari tepung, rambut jangan putus, tepung jangan selerak.

P/s : Diharap kalian bolehlah berkongsi pendapat masing2 berkenaan petikan ini & dasar2 baru yang telah diusulkan oleh Najib dalam tempoh yang begitu sesingkat ini.

Rabu, 4 November 2009

Bapa Yg Kejam

Buruk tul prangai bapak budak ni..sian kat baby tu nak todo pun xleh. Hahaha.. lawak giler, masa dapat emel ni aku takut gak nak tengok, takut mmg kejam tul. Tp that's funny la.. Juz pitty that cute lil' baby, asek terperanjat je dgr bapak dia berdengkur. Sian diek..!!
video

Yellow milky yummy...



Haha..tu gulai yang aku n k.ni masak malam td. Rajin kan? (sebenarnye ni plan nak berjimat sbb dh kekeringan budget) ngeh3..

Ondw balik smlm aku p Bndr Sunway jap, ija nak pegi bank. Dah setel semua urusan kitorang nak gerak balik umah but suddenly aku rase cam tayar keta aku tu kurang angin plak, singgah kat petronas jap ingat nak isi angin (walaupun aku xpandai nak isi angin keta tu). Ape lg, tepon bagai la aku kat tunang aku tu nak tny camne nak buat, brape pressure angin nak kena set (besela org pompuan..hehe..). Sampai kat stesen petronas skali tgk2 pam angin tu plak rosak. Ape punye terukla maintainance kat situ. Hampesss...

Nak tau aku wat ape? Aku pusing g Bndr Sunway balik then aku cari kedai tayar. Haha..malu gak sbb p kedai tu semata2 utk isi angin tayar keta aku jew, tp nak wat camne aku tebalkan jugakla muke aku ni. Hehe.. Staff kat situ pun sengih2 jew tengok kitorang, dalam ati ni malu xsoh nak kate tp aku wat bodow jelah. Dah setel sumer kitorang chow la sbb perut dh lapar tahap kebulur.

Malam td kitorang mulakan acara masak memasak, teringat plak kat k.wanis masa nyewa umah kat bandar tun razak, she loves to cook while i love to eat. Hehe.. Agak2 dalam pukul 9 baru leh makan, besh siot ikan masak lemak kuning yang kitorang masak tu, fuhhh..masing2 makan sampai xdengar suara.. ALhamdulillah...

As ussual malam2 xde pape yang menarik pun...lepak, tengok tv & tido...zzzzz....

Selasa, 3 November 2009

Gimme space..

Skunk dh abez opis hours, leh ar lepak sesambil karang blog aku ni, petang2 cenggini tiba2 teringat plak psal 'peristiwa' last weekend. Aku xmau citer detail la bout da story but i'll sharing sumthin behind the story. In and out, aku nak tny pendapat korang la, ape korang rasa lau there's sumbody tremendously care bout u (sumtimes it comes so hard to handle the situation) (*_*) but u know y he treats u that way. U know he loves u much as u are, but sumtimes when it cum as trouble that will makes double trouble.

Actually me myself always trapped in this situation and sumtimes simple thing comes so difficult to interpret coz of misunderstanding. Fester if u can't give a damn good reason for what was going on. And it worsen if u can't handle urself to be mo endurance. I think that was nice to give a try for u both to having ur privacy (by giving urself a space) to appraise the masterpiece.

Take ur time to judge urself either u shud stick on ur verdict or being mo optimist to settle down the matters. I believe, the time space will giving u a chance to feel the loneliness & neglected. By the time u'll realised that being loved by sumone is greater than havent being so. For me the space actually can help u to make the distance getting smaller than before, and teach u to appreciate things that u already had.


Got to go..aku sambung lagi esok k?Bubai..

Makan sampai sebu..


Ni dia buah durian yg dh selamat aku korbankan bersama housemate aku..2 biji lagi tau...

Malam semalam xtau nape selera makan aku tiba2 je slightly risen not as ussual, FYI aku g pasar malam beli 1 bungkus nasi kerabu & laksa. Then ondw back i dropped by kat umah m.cik housemate aku to pick up some durians. I like durians alotz. Dah sampai umah aku belasah makan ns kerabu, then we're struggling to eat durians (maklumla kat umah ayah yg tolong kopek). U know what, me & k.ni finished 2 biji durians without no doubt. Rehat jap ija datang umah, kitorang kopek lagi sebijik, pulun lagi la kami makan durian tu..huah3.. Lepas makan durian tu aku makan plak laksa, gilow sebu perut aku time tu.

Lepas ija balik aku lepak ngan k.ni sambil2 tgk tv, tetiba aku rs xleh nak gelak, perut jadi kejang, nak pegang pun xleh..haha.. Yang kelakau nye, kepala pn jadi pening. Aku bangun n try to stand up, relax jap tp still sakit. That was painful, for a moment aku rase nak vommit, seb bek sempat masuk toilet. Agaknye la tank inside my stomach juz full wif all kind of stuff. Luckily my stomach juz be fine after that, Gosh.. Can sleep well till mownink.. (",)

Labu oh labu...

Inila rupe Labu yang aku masak..cam ape jew...haha...


Tiba2 teringin nak makan "labu sira" (aku xtau korang panggil ape tp cr masakan buah labu tu dimasak ngan gula + air). B4 this xpernah try buat lg, then aku call umi tny cara nak buat camne, yang klakaunye bahan2 yang diperlukan pun xlengkap. Daun pandan xde, kapur pun xde, tp aku belasah gak masak labu tu sbb dah teringin sgt nak makan. Umi aku dah gtau jangan letak lama sgt labu tu atas dapur sbb takut lembik @ hancur, lepas air gula mendidih aku masukkan labu tu then aku n my beloved housemate lepak kat ruang tamu sambil tgk tv. Lepak punye lepak, skali aku terlupa labu kat atas dapur tu..ahaks.. Seb bek x itam periuk aku tu, tp labu aku lembik lol..hahaha..xjadik pun. Tp dh sbb teringin sgt aku makan gak la labu tu even aku dh leh agak ape rasenye..haha.. Telan jelah, nak buang kang membazir lak. Camni la kalu orang dh rajin sgt masuk dapur nak wat benda simple pun xl eh..ngeh3..