Khamis, 2 Disember 2010

"S.E.S.U.A.T.U."

Hahaha... Tajuk kat atas tu cam suspen je kan? Mmg suspen pun... Suspen utk si penunggu cam aku ni la! Acsheli tajuk post ni sesuwei utk pembacaan kaum hawa je k? So kaum Adam tunggu pe lagi? hehehe... :P Xdelah... it's fine for u oso guys (tu pun kalo korang xmalu la....ngeh3~~)

Sebenarnya aku nk gtau yg aku ngah tunggu 'sesuatu' ni! Tapi 'sesuatu' tu mmg pemalu shangat! Susah nk melekat ngan aku... Hehehe... Arini? Masuk bulan ni, rasa2 nya dah kelewatan hampir 55 ari tp da result is still no for 'sesuatu'! Mane dia pegi ni?? "Hello 'sesuatu'... kau katne? Dengar x aku pggl ko ni? S.E.S.U.A.TU....!!!" hahahaha.... (Mesti korang xpaham kan?xpe2...teruskan membaca!)

Mmmmm... Yang sebenar-benarnya kan korang! Aku memang ngah tunggu 'sesuatu' ni!! 'Sesuatu' yg boleh menambahbaikkan lg ari2 aku. Ahaks... (ayat xleh blah tol!bia la...suka ati aku ok?hik3...) Aku, hubby & 'sesuatu'! Mesti besh kan? Hehehe...

Membe2 yg memahami selalu cakap kat aku 'Xpe na, ko usaha lg. Mungkin belum rezki ko.' Ya... Aku percaya klu bkn rezki kita, mknn yg dh ade dlm mulut pun boleh terkeluar lg, tul x? So I smile... (sebutan adalah sprt mana lagu JB tu oke? ;)) One more time... I smile! hahaha... 'Stress mress' tu aku tolak tepi dulu, xmooo~~ wisau2 sbb aku percaya pada rezki Allah! (tp sbnrnya kan aku wisau jgk!Sikit la...) Lgpn we juz get married about 6 months & distance relationship! Mohon Allah kuatkan semangat aku & kurniakan aku kesabaran yg tinggi!

Hubby selalu bg smgt kat aku time penyakit tensen aku mai... Hahaha... 'B...jgn risau k?kita kan baru je kawin 6 bulan. Insya Allah ade la rezki kita. Sabar ye sayang...' At least lega ati ni dgr nasihat dia, sejuk telinga ni! Yela sumer tu bukan keje kita, Dia yg Maha Mengetahui ape yg terbaik utk kita! Lagi satu, aku ambk semangat kawan aku sorang ni, dia lagi la kuat dugaannya, dah kawin 2 tahun, tapi lum jgk ade 'sesuatu' tu! Tp kan guys last week aku dapat tau dia dh dapat 'sesuatu' tu... Alhamdulillah! Aku tumpang gumbira utk dia & suami.... :)) Arap2 lepas ni turn aku plak! Korang jgn lupa doakan aku ye... Hehehe...

Kla dear, sblm aku melalut panjang lebar + lagi merapu-rapu, i better go! Nilah al-kisahnya aku & sesuatu!

Jumaat, 12 November 2010

mY bEsH FrEwnS WedDinG....

Wellzz... Me having a great long leaves next week for 2 main reason!

1. Raya Aidiladha & having quality time wif my beloved family!
2. Attending my best friends wedding in Terengganu! Hopefully can make it... :)

Yeeaaahhh.... At last! It's been proven that u guys are belongs for each others!~~MAZIA & KABA~~Congrats... Enjoy ur big day @ 20112010 (nice date huh?) Juz wishing all da besh to both of u guyz... Aku doakan korang berbahagia till da end of time yek?! :) Pray for me too...


This is my sweet gal a.k.a mybesh frewn! Named mazia... She'll become MRs. KABA juz for a few day! :)

This is KABA... Her Husband-to-be :) Also my good guys... :)


Hopefully keadaan cuaca mengizinkan aku utk sampai ke majlis kowang nnt ek? Can't wait till dat day! Mesti cun giler kowang nnt! :)) Aku doakan moga majlis kowank nnt berjalan ngan lancar & penuh berkat. Barakallah!!

Psssttt.... Sesambil g majlis mu nnt deq, lehla aku g jenjalan ngan laki aku sehari dua lg kat ganu tu! (ganu lagi...hahaha!)... Love u GUYZ! Kita jumpe on ur big day k??... Till here... Chiaozzz~~

NOTE : Sorry ye adeq+kaba aku grabed pix first then asked for permission later...hahahaha! :P


~~Whatsoever~~

OMY... At last sumer keje aku yg nk due nextweek dh abez aku kerjakan! Alhamdulillah... Thanx God 4 givin me strength & patient... hehehe... Klu x memang muntah ijau dh aku di kerusi biru ni dlm usaha nk menyetelkan sumer keje2 itoo... :P

Yup..!! Exactly... I am free now! Aku dh boleh bercuti ngan aman... :))

Anything waiting for me after my leaves, put it aside first!! Otak aku skunk raser lapang sangad2 dowh... Selapang bendang dlm pix itu... Hahaha... Lurve dis feelin! LOL..... :P Plzz remain inside me.... Chill~~~

Mmmmm... Esok aku kena lepak kat umah bujang lg. Hubby ado replacement class kat skool. Boring.... Tp plan ngan koni dh ade, trip to penang island! Release kepala yg dh agak berkarat dek kerana dh lama sgt spend time kt dlm opis ni... For the last 2-3 weeks till present, my routine ----> punch in at 8.00 am yet punch out at 9.00-10.00 pm... Pergghhh...!! Gigih giler kerja! (matle aku pinjam ayat mu jap! :P)

Ahad petang baru gerak balik kampung!Yeaaayyyyy....!!! Guyz doakan kitorang moga selamat sampai & selamat kembali! Insya Allah... :)


Khamis, 11 November 2010

Lapaq sampai terketaq2~~~

Kui 7.02 pm ari khamis bersamaan 11/11/2010....

Aku masih kat opis! Buad keje penuh ketekunan, cuma sekali sekala terganggu deq kelaparan. Adesss.... "SYMP"... Rakyat didahulukan la katakan... Ahaks... ;P

'Eksheli' ni penangan nk cuti raya aidiladha lama la neh... 1 mggu straight! Tu dia... Xpela...lama xcuti kan?!hehehe.... So dat's y la aku kena pulun jgk siapkan kes2 yg duk ado mggu ni supaya x over due. Nnt abes 'mati' kes2 aku tu, aku gak kena! hishhh...!!!

Aku lapaq ni... Lunch td xmakan, kunun2 nk diet la... Haishh~~ napela perut ni xleh nak tahan lgsg?? Asek mintak diisi je. Sian kat tuan dia, pulun nk diet tp xpernah nye jadik... Hahahaha.... Camne tu?? (duk makan kismis ni...nk wat camne itu jelah junk food yg aku ado...hehehe...).

Ngah pk jap lg nk makan ape?! Tomyam Campor?? Sup Sayur?? Roti?? Ns paprik?? Char Kuey Tiaw?? Ayam black paper?? SLuuurrppp...sedapnya!!! Kowang ader idea x? Tp cam teringin nk mkn nasi grg ikan masin la plak!! Huuuhhh??? 'teringin'?? Ade pape dh ke una?? (soalan lazim yg akan di tny, aku dh tahu dh...hahaha...) Meh aku jawab awai2 na... Mane ade... xde pape lg! Tp korang jgn lupa doakan aku bg ader pape k?ahaks... :)

Arrrggghhh...!!! (aku dh stop makan kismis) Sakit gigi plak! Manisnya kamu wahai raisin... Seb bek feberet! Simpan lu na... Nk makan kurma la plak! Korang ado stok x?? Aku ni suker ngat makan kurma tp cam dah xde yg besh2 dh kat kedai2 d luar sana! ;( Yg tinggal pun dh lembik...xsyoookkk!! Yaarrkk...!! x__x

Adoiyaa...!!nape aku asek cite sal makan jew ni... AKU LAPAQ....!!! Siyess...Tolooonnngggg....!!! AKU KETAQ DAH NI, LAPAQ SGGH!! XTIPU...!!! Kla buddies... Aku dh nk balik nie nk g mencari mknn barang sesuap utk tummy ku ini!hehe...... Chiaozz~~

Rabu, 10 November 2010

Sooo~~ sweet...

Guess what???!! Tuuuueeee.... Kat bawah tueee... Gambar ape ek?hihihi... Nampak x nama aku tu BESAU PUNYER!! :P Ehhh...nama hubby aku pun ade?ahaks...

Sweet x kad neh?? Student hubby aku yg buat... soo sweettt kan? Buat mama & papa katanya...ahaks! :))

Klaka sangad rasanya masa first time aku tengok kad ni! Creative budak-budak zaman skunk ni... Klu xsilap aku student form 1 kowt yg dedicated kad ni tok hubby aku n op cos la utk aku sama! :)) Private limited gitu...hehehe...

Ms kawin aritu pun ader kad jgk diorang bg tp aku ni bese la, suker luper... Mana ntah aku taruk kad tu, xjumpe dh cari... Hehehe... Sorry ye anak2!! :-P Klu jumpe nnt 'mama' haplod yek?

Selasa, 9 November 2010

Underneath pokok klapak...!!

30/10/2010... Sabtu... Actually cite ni patut aku dahulukan tp tadi ngah mencari mood.. :))

Jam 1015....

Ondw ke rumah m.long @ Sg. Petani ngan koni, koja xdpt ikut sbb husband dia ade kat umah mggu ni! Aku xlalu highway sbb xrushing ngat + nk cuci mata tgk suasana kg. di waktu pg (sbnrnya aku mls nk byr tol...hahaha...)

Jam 1100...

Voooommmm....voooooommmm.... Akhirnya selamat jgk aku sampai depan umah m.long. Wat a coincidence, k.anis ader kat umah aritu, balik bercuti katanya. Lama xjumpe k.anis, byk cerita dikongsi sambil2 melayan karenah da only child k.anis, si Haziq yg 'hyper' sangad2. Tp chumell budak tu! pic xdela, lupa nk snap! :(

Well... FYI klu dtg umah m.long aku ni, jgn la sekali2 dtg ngan peyut yg 'full'... Klu nk selamat baik korang kosongkan tummy tu! Adess... sampai je aku dijamu dgn ns grg m.long yg ummmphh...!! + keropok + ayam kentucky + lain-lain (aku dh luper...) Elok plak ms tu aku mmg lapar tahap gaban so aku pulun xhengat la...hahaha...

Then abh mkn sambung story2 + gossip2 ngan m.long.... pot...pet...pot...pet.... Dah jam 1500! Stop jap, g smayang. Then aku & koni decide nk gerak balik dulu sbb ade misi lain perlu dibuat lepas tu. Before gerak m.long suh makan lg skali, aku rs mknn yg pkul 1200 td pun lum abh dikisar lg... Nak xnak kena gak aku telan sbb m.long aku nie spesis 'NEVER SAYS NO'.... keh3... Lgpn xrugi, mskn dia besh sangad!! hahaha... So aku mkn lg tp ns ape aku lupe la... Klu xsilap aku gulai ikan tongkol...ha'ah...betul2~~ aku dh hengat!! Aku tambah dowh... lol! hahahahaha....

Jam 1615.....

Aku dh menapak keluar 2 langkah dr umah m.long tersayang! Then aku ambik phone sbb dr td lg xtgk phone tu, takut laki aku ngamuk plak xmsg dia...hehehe... Then ada 2 unread msg, aku tekan button read... "Long rumah kena hempap ngan pokok nyor..." Sebaik sj abez bc msg tu aku rs cam nk pitam! Dada ni rs cam nak pecah tahan debaran. Berat cam ade batu besar menghempap! Satu je dlm kepala aku masa tu "Camne keadaan umi & adik2 aku?!!" Aku gagahkan diri utk drive jauh skit dr umah m.long ms tu dgn hrpn m.long xnampak ape yg akan berlaku lepas tu...

Then aku call umi......

Tuutt....tuuttt... 'Assalamualaikum...' aku tahu tu suara umi! Fuuhhh.... rs cam dh tercabut batu besar atas dada aku td! Umi yg pick up phone, means she's fine. "Umi ok? Adik2 sumer ok?" Umi jawab sambil gelak, "Sumer ok long... Jgn bimbang!" Lepas je abh ayat umi yg last tu aku terus nangis... Nanges sampai teresak2! K.ni mampu tgk je ms tu, terpinga2 sbb xtau ujung pangkal... Aku nanges sbb lega & bersyukur sgt! Semua org yg aku syg selamat. Xtau ape jadi pd aku klu sesuatu berlaku kat diorang! Na'uzubillah... Belum pulih lg luka kehilangan ayahanda...

Lepas smbg ngan umi dlm +-20min, baru smgt aku yg ilang td cam pulih balik! Umi cakap pokok kelapa tu tumbang sbb angin kuat sangad! Ms arwah ade dulu, dia ade gtau nk tebang pokok tu sbb takut timpa umah kitorang. Tapi tuan punye pokok tu xbg, cam s*** jew! Igt arwah ayah nk tebang free agaknya, kitorang bayar la... Mmmmm... still xbg jgk dat's y la 30/10/2010 pokok kelapa tu menyembah bumi jgk. Nsb baik xde jiwa yg terkorban! Dinding tepi umah kitorang pecah (beberapa keping la...) & 2 keping zink tercabut.

FYI pucuk kelapa tu ngam2 jatuh ujung kaki umi aku (ms tu umi aku keluar ke balkoni umah sbb nk ambik kasut sekolah adik, takut kena ujan). Andai kata umi bergerak setapak lg ke depan, xtau la ape jadik! Na'uzubillah... Xmooo~~ aku imagine! yg penting semua dah selamat. Alhamdulillah....!!

Gambar dr luar umah bhgn bumbung.... Adik aku ni berapa expert nk shoot sharp image...ngee3... :P


Bahagian dlm dinding umah...



Note : Gambar pokok kelapa & balkoni yg kena hempap tu xde dlm simpanan aku....

Mama Lieza~~~

31/10/2010 bersamaan ari Ahad... Jam 0545...

"Dum...Dum...Dum...!!!" Aku ngah syok tido masa bunyi bingit tu menghentam pintu bilik aku. Xsure betul2 bunyi or aku ngah mimpi. So dek sebabkan mls nk celek mata, aku juz menyahut ngan satu alunan suara yg ala2 lembut tp keras gitu... "Eerrmmmmm....." Then aku sambung tido (xsedar ape yg berlaku seterusnya....)

Jam 0600....

"Dum...Dum...Dum...!!! Una... Unaaaa.....!!!! Bangunla..." Then skali lg tidor aku terganggu... Dalam ati "Sape la kejut aku bangun subuh awal sgt ni." Ngah mamai2 tu aku gagahkan jgk utk bgn & bukak pintu, rupa aku ms tu xyah duk imagine la yek... ahaks... (op coz makin terserlah ke'natural beauty'an aku tu, kan?).... "Owh...kak ni! Nape pg2 ni?" Ousemate aku upenye... Pelik aku nengok dia dh mandi pagi2 buta neh... Bese klu vkend kitorang jumpe air ms matahari dh atas kepala =>> TEGAK!hahaha...

"Koja sakit perut nak bersalin.." *OOOOO* Haaahh??? Terlopong mulut aku time tu, dan-dan tu jgk mata aku terus terang benderang! Membe aku lg sowang tu dh nk bersalin?? Bia betik??!!Mak aih... Terkojut borok aku, yela...due date nya lg 3 mggu... So consciously aku terus g mandi & bersiap utk ke Hosp. Besar Sbrg Jaya...

******************************************

Tu la al-kisahnya.... Membe a.k.a opismate aku yg senasib ngan aku (laki duk jauh) dah nk bersalin upenye! Nsb bek mggu tu laki dia datang penang... Klu x haru aku ngan koni nk handle... Hahaha... Nak2 masa kawan tu duk sakit perut tengah2 malam buta, call 2 minah ni dibuatnya x angkat2 sampai ke pg (tidoq mati) bahaya wooo~~ Papepun...Alhamdulillah sumer dah selamat!


Nie la new born baby & aunty una@ona... Shantek x aunty?oppss...!! :P

Baby Mohd Ammar Daniel > 2.17 kg... Shummell... Aunty nk gak... ahaks... :P




Hapdet blog....lalala~~

Haishhhhh.... lama sudah x meng'hapdet' blog aku neh... Windu giler nk meroyan dlm page ni! :'( Bukan malas tapi ms terasa betul2 xcukup skunk ni ! Allah dh bg 24 jam sehari pun masih terkejar sana terkejar sini... Adesss... Syukur bukan xbersyukur tapi tu la, byk sgt keje kebelakangan ni so kengkangan ms nie lah yg menghalang aku utk ber'blogging.

Keje...keje....keje.... Dah dekat 2 mggu ++ dah asek balik lewat je. Paling lewat aku pernah stay kat opis terchinta ni kul 10 mlm ngan my lovely wan ani. 1 hari sebelum Deepavali. Penat sangad!! Minggu ni jew rasa cam loose skit, kes dah slow down... Fuuuhhh... Lega!! At least dapat ler aku bercuti ngan aman next week.

Sepanjang aku 'bertapa' tanpa ber'blogging' ni, banyak sangad menda yg unexpected berlaku sekeliling aku! Tp aku plak dh rs x excited nk story... Sumer dh bertindan2... Aku pun dh xtau nk citer yg mane dulu... hahaha....

Well... Continue reading k? Chiaoz~~

Rabu, 8 September 2010

Salam Tahziah Buat Sahabat Baikku....

Assalamualaikum wbt...

Arini last day aku keje sebelum start cuti raya. Pagi ni mood xberapa ok... Mix olz together-gether!
Malam td dapat berita dari my best friend, Dinie, her mum passed away! Seday sangat sebab xde kat sisi dia masa dia sgt2 memerlukan support dr insan bernama sahabat.
Tp tinggi harapan aku, moga2 sedikit dorongan dari kejauhan leh meringankan skit kesedihan di hati dia & keluarga...

"Sorry babe... :(( aku xdapat hadir di hari pengkebumian mama mu!"

Esok pagi baru aku gerak balik, nk gerak petang ni takut hubby aku xlarat nk drive sbb baru sampai pg td.
Insya Allah, klu xde aral ari khamis aku melawat kamu ye!
Tabahkan ati wahai sahabat! INGAT... Setiap ketentuan-Nya pasti ader hikmah yang tersembunyi, redakanlah pemergian ibu tersayang dengan iringan doa. Moga rohnya ditempatkan di kalangan para solihin. Al-Fatihah.....

Arini (8/9/2010) genap 6 bulan pemergian arwah ayahanda tersayang! (Maha Suci Allah, cepatnya masa berlalu...)
Belum pun reda kesedihan di atas kehilangan ayahanda, satu lagi kehilangan dirasai.
Hidup, mati, jodoh & pertemuan adalah rahsia Allah.
Oleh itu kita sebagai hamba-Nya berusahalah untuk menggunakan masa & peluang yang diberikan dengan sebaik mungkin!

Wallahu'alam....

Selasa, 7 September 2010

Bile Skrin Dah Kosong... Hahaha~~

Adess... teruk tul rasanya aku kat opis arini... (Bkn sbb byk keje tp sbb xde keje dh...hahaha!!)
Terkulat sana... Terkulat sini... Cari geng nk diajak sembang!
BUT doesn't mean aku makan gaji buta k??
It's mean aku dh berjaya setelkan kerja aku tu awal2 (semalam lg dh beres tau!)
So arini dh xde ape nk wat la... Boring gak xde keje neh!
Nak sembang pun aku dh sampai tandus idea dh nk sembang apa! Haiyakkk....!!!
Ni dah tahap gaban kronik ni... Ades... Mati kutu neh klu berterusan camni... huk3~~

SO dalam duk xde keje ni, mula la aku terpikir nk wat menda2 yg boleh meng'havoc'kan skit suasana bosan ni!.. Hahaha...
Bukan ape, dr pg aku duk melayan FB neh sampai xlarat nk komen dh post kawang2!
Mmmm... so ade baiknya aku keluar dari kotak kebosanan ni... Huah3~~
Aku ajak si Miss W teman aku g bank jap...
G korek sisa2 yang ader... Kerak2 duit yg tinggal... *Bukan anak kerak ye*... Hahaha...
Later on igt nk balik opis terus, tp aku baru je 10 minit kuar neh...
Xleh jadi neh...!!

TIBA-TIBA JER.... JENG... JENG.... JENG....

Aku TERnampok plop butik "Salim Wahab" tu duk melambai2 jew suh aku g tgk baju2 kat sana...
Kah...kah...kah...
So tanpa paksaan sesiapa, aku & Miss W menerjah ke butik itu... Hehehe...
Okla jgk... At least lehla aku mencuci mata, tgk baju2 yg 'kureng shantek' itu... Hehe...
Dat's meant xde la yg berjaya menarik perhatian aku utk di'grab' each of any 4 dis raya... Haih~~ Ponek la camni....
'mak noor' katanye di sini, stock utk baju raya aku masih belum ado laei la neh! Parah2~~

Dahtu, pusing punye pusing punye pusing.... aku singgah kt 1 lg butik "Colourfulpalace"...
Tp kan... Yang ni aku no komen la..
Kelazzz sumer baju2nya...
Aku plak yang tak termampu nk beli...Mampu nengok jelah... HAih~~
Masalah jgk kan? Hak3...
mau taknya, tak daya aku nk mengorbankan RM400++ juz for a pair of baju kurung! Mahal tuh!! Hahahaha....
FYI harga baju2 kat situ is about RM 400++ and above... Perrgghhh...!! Below?? NO...NO...NO..!!!
Lain kali la aku beli yek... Buat ms skunk unaffordable seh...
Silap masuk butik la plop! haw3~~~

Ondw balik opis, tiba2 (brapa byk kali tiba2 dh aku ni....) hehehe...
Aku & Miss W ternampok plop bazar....
Hak3... Kat situ ader jual baju kurung gak...
Alang2 dh lalu tu, kurang sopan plak klu x singgah... HAhaha...
So aku belok keta masuk ke bazar itu...
Seronok g somping time ni... Xcrowded... Peace... :))
Tp aku mamsih xbeli pape sbb xde yg aku berkenan di hati...
DLm ati bertanya "Una ko nk beraya tanpa baju rayakah???"... Oh tidak..!!!
Wahai hati.... Cepat la berkenan.... Aku nk pakai baju raya... Waaa...sob...sob...sob....
Tp betul la kata orang 'cinta xleh dipaksa' (ader kaitan ke ngan topic ni weh?)
Mmmmm... dh puas pusing, kitorang chow...

Hahaha~~ begitulah al-kesah 2 manusia yg penuh kebosanan!!
Tapi kan, after an hour and half gittu aku dh balik opis k?
Baik x aku???
Baikla tu lam jahat2 pun... Hahahaa...
Nk singgah mall kang takut xnampak dh jam pukul brapo satgi.. Hik3..
So aku xberani nk ambik risiko la... Satgi petang baru ingat nk balik opis... Naya la... Hik3...

Dah sampai opis...
Kebosanan melanda lagi...
Ni yang aku tulis post ni plak!
Haiyaaakkk.....!!!!

DA END....TEttt....teeetttt.....!!!!!

Isnin, 6 September 2010

Ya Allah... Permudahkan Perjalanan Kami...

Assalamualaikum wbt....

Macam nk luruh jantung aku dgr perkhabaran dr kawan hubby aku td (ms tu aku ngah on call ngan hubby aku, tiba2 kawan dia datang membawa perkhabaran itu...)
Antara butir perbualan dia ngan hubby aku yg sempat aku dgr...

Jam 1645 (Isnin @ 27 Ramandhan)....

Si polan : Dy... Mung nk g dop tengok anok pengetua kat spital setiu??

Hubby : Bakpo weh?
Si polan : Anok pengetua accident kat Caltex Jalan Pantai...
Hubby : Yo ko? Beyeh2 aku ikut. Meta deh?
Si polan : Okey2...

********

Aku : Nape pa?
Hubby : Pa call jap lg ye b, pa nk g tgk anok pengetua accident.
Aku : Ok sayang, juz be careful!
Hubby : Bye, Assalamualaikum.
Aku : W'alaikumsalam....

So ondw hubby aku g hospital setiu tu, aku sempat sms ngan dia tny serba sedikit gambaran tragedi.
Menurut hubby aku, tragedi berlaku di Jalan Pantai, Setiu (lbh kurang 20-30 min shj lg dari rumah mangsa).
Kemalangan melibatkan kereta proton ALZA (dinaiki mangsa) dan sebuah kereta WIRA.
Berita yang paling merentap tangkai jantung aku bile hubby aku kate, husband @ menantu pengetua meninggal dunia di tempat kejadian.
Manakala sang isteri pula masih dalam wad kecemasan (belum diketahui nasibnya semasa aku menulis post ni). Semoga dia diberi kekuatan untuk berjuang antara hidup & mati.
FYI umur kedua2nya baru mencecah 25 tahun. Masya Allah... Sesungguhnya janji Allah itu pasti.
Bahkan tidak akan lewat walaupun sesaat & xkan awal walau sesaat jua!

Mmmm... Seday sangat biler kemeriahan sambutan raya yang bakal menjelma lagi 2 3 hari terpaksa disambut dengan ratap tangis kehilangan insan2 tersayang.
Perkongsian cerita ini bukan untuk memburukkan sesiapa, tapi sebagai peringatan untuk diri sendiri & juga sahabat2 yang akan pulang ke kampung.
Berada di atas jalan raya tidak salah andai aku ibaratkan seolah2 sedang berjuang mempertaruhkan nyawa di antara hidup & mati.
Kecuaian sendiri pasti membawa padah!
Tapi harus diingat! Kecuaian orang lain juga boleh menjadi faktor ke arah itu.
Jadi, berhati2 la dengan pemandu2 lain...
Bagi yang memandu pulang bersama keluarga, pekalah pada keadaan sekeliling & pemandu2 lain di atas jalan raya.
Yang penting, saling bertolak ansur & mematuhi peraturan yg telah ditetapkan!
Jangan GOPOH!

Hari raya hari untuk dirai...
BUKAN...
Hari untuk diratapi...

Sekian... Pesanan buat mengingati diri sendiri! AKu & suami juga akan pulang ke kampung halaman pada 8/9/2010. Doakan keselamatan kami!

Lembaran Nan Menjelma....

Bismillahhirrahmanirrahim....

Sempena pemergian Ramadhan yang penuh barakah ini...
Aku tangisi setiap detik yang berlalu...
Dengan harapan moga masih punya kesempatan untuk Ramadhan yang akan datang...
Moga diizinkan oleh-Nya untuk aku selidiki kekurangan diri & perbaiki kesilapan lalu...
Moga Ramadhan kali ini bukan yang terakhir buatku!

Sungguh.... Masih banyak ilmu yg perlu ku cari...
Masih banyak waktu yg aku butuhi....
Kerana diri ini penuh dosa...
Kerana diri ini masih alpa...
Kerana diri ini belum merasai nikmatnya Syurga-Mu...

Sungguh.... Masih banyak amalan harus aku perbaiki...
Untuk bekalan di hari abadi...
Untuk bekalan di kala bertemu Kekasihku...
Kerana di sisinya nanti...
Bukan pangkat yang jadi ukuran...
Bukan nama yang jadi pilihan...
Tp amal di dunia yang akan dipertaruhkan!

Dosa dengan Allah ubatnya TAUBAT NASUHA
TAPI....
Dosa sesama manusia xkan terampun selagi kita tidak memohon ampun & maaf dari ampunya badan!

So kawan-kawan... Andai ader yg aku 'TER.....' sepanjang aku & korang bersahabat, ampun & mahap aku pohonkan dari hujung rambut hingga hujung kaki! Andai ade yg aku TERpakai or TERmakan dlm sedar or di luar sedar, juga jutaan mahap aku pohon!

Bukan mudah untuk memaafkan orang lain TAPI...
Sesungguhnya perkataan maaf itu penuh kemanisan buat mereka yg berserah diri & bertaqwa...

Wallahu a'lam bi sawab....

Jumaat, 3 September 2010

Erkk... Sempat ke?

Adess... Tetiba terpikir pasal baju2 raya aku & hubby yg masih lg ade kat mall (lum beli lg pun..)
Yela... Mana tak nye, bukak FB sumer citer pasal baju raya.
Baju raya anakla... Baju raya laki la... Baju ry sndr xsah cakap la...
Baca blog kengkwan pun, sumer bz nk g somping baju raya.
Yang dh abez somping pun ader...

Abezzz...aku ni camne? hahaha...
Well... Frankly talk, satu hapa pun lum beli lg.
From head to toe mmg zero... Sama la laki bini. Kahkahkah...
Duk jejauh cenggini nk g somping sama2 pun xde ms :((
Seday....sob...sob...sob...

Aku ader gak usulkan pasal baju raya tu kat big boss (a.k.a. laki aku la)...
Tapi tula... Sapa yang kenal insan bernama "Mohd Effendy Zakaria" tahula perangai nye!
He's still Fendy yg dulu jgk!
Yang suker wat keje last minutes, yang suker act cool (sorry syg terkutuk plak...hihi...dat's da fact rite?)
Mmmm...

Papa : Rabu nnt pa dtg sini kita g la somping kat JJ or Pacific.
Aku : Sempat ke pa? Petang dh nk tolak balik Klate (dh start tarik muke ms ni...)
Papa : Sempat la sayang. Dun worry k? i know what im doing! (nilah ayat dia tiap2 kali aku nk ngamuk or disagree ngan decision dia.)
Aku : Yelah sayang... If not u'll know what im gonna do...
Papa : Hahahahaha.... yes dear!
***end conversation***

See... That's my hubby! Nk marah pun biler pikir2 balik lucu pun ader. Tp aku wisau la jgk, kang tahun ni beraya tanpa baju raya!
Mau nangis aku dibuatnya! Dahla 1st time raya jd isteri org.
Hi... Apo lae nk dikato. Kena la berusaha supaya raya nnt aku & suami leh pakai baju raya. huk3...

Baju satu hal, tudung pun lum cari. Sandal pun xde! Hak3...
Xpe2... Aku ader mission ari rabu nnt! Mission besau punye...
By hook or by crook aku kena gak jadikan mission possible!!
Doakan aku beb...
HAHAHAHAHAHAHAHA....

Suker...~~ Meriah.... :D

U know what guys, last week aku bercuti utk berpuasa di kampung for almost 5 days! Tp masa berjalan pantas sangat, lum puas nk bercerita ngan ummi & mother in law dh nk kena balik penang! Haish... nak wat camne tugas tetap kena laksanakan. :(

As i've explained in my previous update, alotz of thing to do when i got there (klate)! Each plan aku cuba selesaikan sebaik mungkin. Alhamdulillah... Everything's gone great. Baju raya utk 2 my youngest lil' bro & sis have been settled down. Baju utk umi dh ader adik yg nk sponsored, so aku decide to get her a handbag. Might be i should get another sponsor for her, remain on her sandal which is still nill. Ahaks... :)) There u go.... I've come out with sum1's name in my head rite now. Well, hang on... (got to text him before i forget...hahahaha...)! ---Done---

Back to my story about holiday in kampung. Ari first aku berbuka kat umah mertua, dah mmg jadi tradisi kami laki bini, tiap kali balik kampung 1st house to drop by is my mum in law's house. Sampai pun dh lewat so lauk pauk kitorang beli jew. Sian mak mertua aku makan lauk beli je, sorry mum menantu mu xsempat nk masak ur peberet meals. Papepun kemeriahan tetap terasa, mak mertua aku makan ngan seleranya, al-maklumla anak bongsu + menantu depan mata... Hehehe...

Then 2nd day baru kitorang balik umah ummi. Seronok leh berbuka ramai2 ngan adik2 even xsemua ade masa tu. Dat's ok... at least suasana kat rumah tu dh beri kelainan pada aku compared to berbuka kat penang. ~ Loike it ~ Even makan ns + budu + ulam pun xpe, janji orang2 tersayang kat depan mata. :))

3rd day aku masih berbuka ngan umi, then 4th day berbuka umah kak ipar. Yang ni lagi besh. Meriah giler! Ader 3 famili + mak mertua (bapa mertua aku berbuka kat masjid). Plus anak2 sedara aku yang notty2 tu, mmg havoc abess... Rugi plak xsempat nk snap pic, maklum la bz menyediakan juadah berbuka + kelaparan memuncak, kamera pun ntah ke mana dh ms tu. :D

Menu banyak gilew malam tu, siakap masak stim, gulai daging daun limau purut, kerabu kerang ala thai, kangkung goreng belacan, kerabu kaki ayam, keladi masak asam pedas dan ayam goreng kicap berempah. Banyak x lauknya? Banyak kan? kan?? And for surely la sedap (kak ipar aku tu mmg kelazz klu masak! Sukerrr...!!). Air plak ader 3 jenis, air kelapa, orange juice & sirap selasih. :P haih3... malam tu makan sampai nk pecah perut rasanya! Around 10pm kak ipar aku wat 'som tam' plak... Mak aih... Aku tolong gak tp tolong makan jew. Hahaha... Malam tu laki aku pecah rekod 3 kali makan & asyik ulang alik ke dapur jew. Hahaha... Makan xhengat!

Kunun nye lepas berbuka nk masak char kuey tiaw plak, tp tgk pd kepadatan perut msg2 malam tu mmg dh xmampu nk sumbat pape lg dah. Last2 kuey tiaw tu aku wat balik umah mertua & wat kuey tiaw goreng utk laki aku esoknya. Huhu~~ Papepun mekasih kat k.la utk masakan yg besh bangat tu... :)) Nnt masak utk open house plak ye... Hik3... :P

Till here... Daaaaa~~ ^_^


Khamis, 2 September 2010

Yang Mana Satu???


Raye dh dekat ni, less than a week to go BUT the closer the lesser excitement i felt to celebrate raya dis year. Dun know why, alotz of things affected my emotions! One of da major factor shud be da lost of my beloved father.

Dis year, Alhamdulillah... Kedatangan Ramadhan lebih membawa erti pada aku. Pendek kata, pengisian Ramadhan tahun ini lebih upgrade dr tahun lepas (tp siapa aku utk menilai ibadat sndr, semoga Allah menerima setiap amalanku). At least aku telah berusaha utk menambah catatan amalanku dlm 'buku rekod kanan' yg sememangnya amatlah sikit aku rasa. Frankly talk, at dis moment, aku rs lebih dekat dgn Yang Maha Esa, mungkin inilah hikmah atas apa yg telah berlaku pd aku & keluarga awal tahun ini. :)

Cuma aku bimbang andai emosi ini xdapat dikawal di pagi raya nnt. Moga kami sekeluarga diberi ketabahan hati utk menerima ketentuan-Nya, moga kami tergolong di kalangan mereka yang berlapang dada menerima ujian-Nya. Bagaimana agaknya suasana pagi raya tanpa menyalami hangatnya tangan si ayah. Mmmm... Cukupla dulu utk itu! Ehem... (xleh nk teruskan takut ade lelehan dari takungan yg ngah sarat di tubir mata ni).

Skunk aku ade isu yg lg satu, yg aku rs cukup menyesakkan dada aku neh. Bincang dah bincang dah, keputusan dh ader TAPI dalam ati ni masih ader sekelumit rs bimbang. FYI tahun ni 1st time aku celebrate raya sbg seorang isteri. Mmmm... perjalanan rutin jugak berubah. Destinasi pagi raya juga memerlukan aku & suami utk membuat pilihan. Either at my mum's house or my mum in law's house.


Maybe it's looked like juz as simple as apple pie. Yang menjadi masalah & kerisauan aku neh, aku klu boleh xmahu mana2 pihak pun terasa hati. NO WAY...!! Actually aku dan hubby dh decide nk beraya kat umah ummi. First point aku, aku nk hiburkan ummi supaya dia xseday beraya sebagai seorang balu & ibu tunggal for da first time. Sbg anak sulong of course aku rs bertanggungjawab utk berada di sisi ummi pada saat & waktu itu. Aku xmahu dia berseday ati di pagi hari mulia tu nnt. Bukan ummi sj yg merasakan kehilangan itu, kami adik beradik for sure feel da same! Dat's da main reason.

TAPI... Biler pikir condition's my mum in law plak, ati aku jadi berat nk tinggalkan diorang beraya tanpa anak bongsu kesayangan diorang. Aduhai... Lagipun keadaan mak mertua aku tu x mengizinkan dia untuk bergerak aktif untuk kemas rumah dsb. Plus, kesan dr stroke tu emosi dia sgt x stabil. Aku wisau klu tindakan aku utk beraya ngan ummi wat dia terasa ati. Adeh... tolong nasihati aku utk buat keputusan yg terbaik kawan2. Fenin den... Klu ikut hubby aku, beraya mana2 pun xkesah, tp aku ni lah yg fenin! Xpikir kang xleh jgk, terlebey pikir kang aku plak yg tersiksa... Mmmmm...


Aku xmau raya kali ni meninggalkan kesan negatif kat sapa2 yg aku sayang. Klu boleh aku nk berlaku adil sbb sumer aku sayang... Hopefully before start cuti raya nnt, aku & hubby dah leh wat keputusan yang terbaik utk semua. ;))

Tataaaa~~~ till then!


~~M.A.L.A.S~~


Arini mood terjejas....
Tahap kemalasan mengganas...
Jiwa cam nk terbabas...
Ati xtenang seolah ada sesuatu yg berbekas...

Arini aku malas...
Satu kerja pun x leh nk lepas...
Wahai akal yang waras....
Juahkanlah aku dari tertimpa was-was...

*********


Kenapa akal xmampu nk berfungsi?
Kenapa ati dibelenggu sangsi?
Kenapa jiwa terasa kosong xterisi?
Kenapa kesabaran itu tak aku warisi???!!

Duhai Yang Maha Mengerti...
Bantulah aku, suluhi hati...
Tunjukkan aku jalan Mu yg diberkati...
Kerna aku xmampu lagi untuk terus menanti...

Demi agama Mu aku hidup di bumi ini...
Demi cinta Mu aku menopang gagah...
Demi kasih Mu aku masih bernafas di sini...
Demi mencari redha Mu aku masih betah..
Demi hidup & perjuangan akan aku terus di sini...
Demi Mu Ya Rabbi aku pasrah...

***END***

Note : layan blues time blurr...lalalalala~~



Khamis, 26 Ogos 2010

Can't wait...!!

Arini cam bz sgt, try to settle down my cases that will due before 1 September. Waahh... penatnyer otak aku bekerja keras arini! Tp skunk @ 4.49 pm aku dh leh lepak sbb sumer kes dh berjaya aku setelkan. Alhamdulillah... So next 5 days leh la aku bercuti ngan aman harmoni tanpa perlu memikio kan kes2 kt opis ni. Fuuuuhhhh.....

FYI guys, sepanjang 15 ari berpuasa ni, baru sehari aku berpuasa bersama suami tersayang. Sob...sob...sob... Yang lagi seday lum sempat lg utk menyambut puasa ngan umi & adik2 kat kampung :( Seday sangat2... Dahla puasa pertama lepas pemergian arwah ayah. Rasa lain sgt2! TAPI xpe... sumer ni akan terubat xlama lg... :) Esok aku, hubby & osmate akan gerak balik ke kampung, Insya Allah petang esok dh leh berbuka ramai2 ngan family kat kampung. Doakan aku selamat sampai ye :)

Umi, adik & mak ayah mertuaku sayang... Nantikan kepulangan anak mu ye... Banyak menu2 dalam kepala yg aku nk suh umi aku masak nnt... Hehehehehe.... Kla guys, aku nk balik dulu ye, hubby aku dh ondw tu, mlm ni kitorang berbuka bersama2 :)) Can't wait! Daaa....

Rabu, 25 Ogos 2010

Ketahuilah Wanita, Lelaki Teransang 30 Kali Sehari | iLuvislam + discover the beauty of islam

"Saya tertarik benar dengan khutbah Jumaat di tempat saya (Balai Islam, Flet Pekeliling) 15 Jun lalu. Isunya mengenai kewajipan menutup aurat. Disebabkan semua jemaah lelaki, khatib mengingatkan jemaah supaya memberitahu anak isteri supaya menjaga aurat masing-masing.

Kenapa wanita tu senang menjadi fitnah? hum..memang itulah hakikatnye..kerana wahai wanita, Allah telah jadikan anda makhluk paling cantik dipandang mata, andalah sebaik-baik perhiasan yang mampu menarik pandangan setiap mata di sekitarmu..

01.Ada yang pakai tudung singkat. Julurnya diikat ke belakang. Atau diikat ke leher. Maka nampaklah 'kegebuan' leher dan dadanya. Sedangkan dalam khutbah tadi, khatib membacakan ayat al-Quran yang meminta wanita melabuhkan tudung, menutup bahagian dada mereka.

02.Ada pakai tudung, tapi pakai T-shirt pendek. Malah ada yang pakai T-shirt tanpa lengan. Sudah tu ketat pula. Bukankah lengan itu aurat. Bahaya mendedahkan lengan yang 'gebu' itu. Yang dahsyatnya, ada pakai T-shirt singkat yang dipadankan dengan jeans terlondeh. Jadi apabila membongkok atau duduk, nampak seluar dalam, malah kadang-kadang alur bontot.

03.Ada pakai tudung, tapi pakai jeans teramat ketat. Alur punggung pun terbelah dua. Bentuk bontot pun terserlah. Apa nak jadi ni?

04.Ada yang pakai tudung, tapi pakai kebaya ketat. Tidak cukup dengan tu pakai 'kain koyak' pula. Apabila berjalan, terserlahlah 'kegebuan' betis malah kadang-kadang paha pun tersembul.

05.Ada yang pakai tudung, tapi pakai kain singkat, macam skirt mini. Kaki bukan auratkah? Pakailah stokin!!!!!!!

06.Ramai perempuan pakai tudung, tapi bermekap tebal dan berwangi-wangian. Bibir merah menyala. Menunjukkan aksi seksi pula tu.

07.Ada perempuan bertudung, 'merendek' pula dengan pacar di bangku stesen bas dan pusat beli-belah. Ini menjatuhkan imej wanita bertudung.

08.Ramai perempuan suka pakai kasut bertumit tinggi. Apabila berjalan berbunyilah, tang, tang, tang. Dalam khutbah tadi, khatib memberitahu tidak boleh timbul bunyi yang boleh menaikkan syahwat lelaki.

Syahwat Lelaki

Berkenaan syahwat lelaki ini, saya berpendapat kebanyakan perempuan tidak memahaminya.

Ini kerana perempuan dan lelaki tidak sama dari segi biologi keinginannya.

Lelaki mudah saja naik syahwatnya sedangkan perempuan tidak. Kebanyakan perempuan ingat lelaki macam dia. Itu tidak benar sama sekali.

Seorang rakan saya memberitahu, satu kajian mendapati lelaki terangsang secara puratanya sebanyak 30 kali sehari. Ini sudah semula jadi. Bukan dibuat-buat. Jadi bukan sesuatu luar biasa jika lelaki naik syahwatnya jika melihat aurat perempuan.

Itu normal. Jadi untuk selamat dunia akhirat, lelaki dan perempuan wajib jaga aurat masing-masing. Ikut saranan al-Quran dan hadis. Tafsiran ajaran al-Quran dan hadis disampaikan oleh ilmuan agama seperti khatib Jumaat itu.

Pandai-pandailah nanti menjawab dan berdalih di hadapan Allah.. Tak takut ke?

Saya perhatikan sekarang ini ramai perempuan bertudung. Alhamdulillah, tetapi yang tidak sedapnya, semakin ramai wanita bertudung tetapi tidak menutup bahagian sensitif.

Lepas tu, disalahkan pula lelaki mata keranjang... Lelaki buaya darat... Lelaki mengganggu... Lelaki sexual harashment... Sape suruh buat-buat suara manja? Sape suruh? Sapa suruh telanjang dikhalayak ramai? Akhir zaman, wanita berpakaian, tetapi hakikatnya mereka berbogel... Sape yang cakap tu?
iLuvislam.com

Lelaki dan perempuan ikut saja panduan al-Quran dan hadis jika mahu selamat.

Jangan mahu dibantah hukum-hakam agama. Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih.."


Demi utk saling ingat mengingati, aku juga cuba mengambil ikhtibar dari teguran serta kesilapan yg pernah & telah aku buat! Berusaha untuk menjadi yg lebih baik di dunia & akhirat... Buat penulis blog jutaan terima kasih atas peringatan itu. :) Moga anda diberkati.


Rabu, 18 Ogos 2010

Islam Agamaku...Ka'abah Kiblatku~~

At this moment, nama "SALLEH GREGOR SAMSA" ni telah berjaya mencuri perhatian ramai dengan Entry-nya yg kurang ajar di laman social FB. Aku menulis bukan untuk mengutuk si polan ini kerana pada aku rasa simpati itu lebih menebal pd empunya jasad. Nape?? Sbb aku simpati atas kejahilan dia, sian dia...!! Aku sekadar ingin berkongsi rasa sebagai umat Islam yg betul2 rs terhina & marah dgn 'keberanian' mamat ni mengutarakan pendapat atheist @ freethinker nya tanpa sekelumit pun rasa bersalah!!




Malaysia is Islamic country & democratic. I know dat! But has to be reminded dat, democratic doesn't meant dat u can do anything u wanted to do. Dilahirkan dengan nikmat Islam tp xtahu bersyukur (klu dia ni benar2 Islam la...). Harus diingat masih ramai lagi manusia di luar sana yg terkapai2 mencari arah tuju hidup, mencari sinar Islam, mencari redha & hidayah Allah namun xkesampaian. Pelik kan? Ke mana hilangnya nur iman dlm jiwa dia hingga sanggup menafikan kewujudan & hukum2 Allah?? Na'uzubillah... Biarla... Aku xpedulik ape dia nk buat dgn kehidupan dia seterusnya! Cuma aku ralat, kenapa insan yg dilahirkan dlm keturunan Melayu dan beragama Islam memperlekehkan asal keturunannya sendiri. Sian si apolan itu...

Aku xlayak utk memperkatakan apa2 tentang entry serta komen2 dr si polan. Hal sebesar ini, biarlah kita serahkan pada pihak berwajib untuk tindakan seterusnya. Aku juga mahu lihat apakah tindakan yg mampu diambil oleh pihak berwajib ke atas insan yg telah rosak akidahnya. Apakah hukuman setimpal kpd si polan yg sewenangnya menghina agama yg kucintai. Sesungguhnya hukum Allah jualah yg adil lg saksama!

Akhir kata, aku hanya memohon semoga aku tidak tergolong di kalangan mereka yg sesat! "Ya Allah lindungi aku, keluargaku, keturunanku, sahabat2 ku serta umat Islam seluruhnya dari bencana kerosakan akidah! Ya Allah... Peliharailah kami dari godaan syaitan & iblis yg xpernah puas mencuba utk menyesatkan umat manusia sekaliannya. Jauhkanla kami dari bisikan syaitan yg direjam! Lindungilah kami dari fitnah dunia! Tetapkanlah hati kami dlm cahaya agama Mu, jangan Kau hilangkan nikmat iman dlm jiwa kami Ya Allah, kasihilah kami & tempatkan kami di kalangan hamba2 Mu yg bertaqwa! Ya Allah... Andai pintu taubat masih terbuka utk si polan, ko ampunilah dia, kurniakanla dia taufik dan hidayah-Mu... Amin Amin Ya Rabbal A'lamin..."

Sempena ari baik bulan baik ni, aku sekadar mampu mendoakan yg terbaik utk si dia & seluruh saundara2 seIslam... Semoga Allah memakbulkannya! Sesungguhnya Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui...

Setelah 8 hari berlalu~~


Mmmm.... Pejam celik pejam celik dah masuk hari kelapan aku berpuasa. Alhamdulillah... Semua berjalan lancar lg sampai arini... :)) Rasa nikmat sangat puasa tahun ni. Syukur pada Allah s.w.t. Namun kerinduan utk berbuka bersama ayahanda masih lg terasa! Masih lg terbayang2 saat kami berpuasa bersama2 tahun lepas. Subhanallah... Sesungguh kerinduan ini bukanla apa sgt utk dibandingkan dgn kerinduan umi pada kekasih atinya! :( Semoga umi tabah menghadapi ujian ini. Amin!


Sempena bulan yg penuh barakah ni, aku perlu rebut peluang utk mendoakan kebaikan & kesejahteraan ayahanda di alam sana. :) Semoga doa & amalan yg aku niatkan buat ayahanda diterima Ilahi. Amin! Aku teringat pd 1 hadith nabi s.a.w. "Sesungguhnya putusla amalan seseorang itu setelah tiba ajalnya melainkan 3 perkara iaitu amal jariah, anak yang soleh & ilmu yg diamalkan." Jadi aku ingin berbakti pada ayahanda melalui cara kedua... :) Semoga diperkenankan.

Hari kelapan puasa... Aku masih belum dapat berbuka bersama umi & adik2! :( Masih kat Penang, berbuka bersama osmate jew. Tp Alhamdulillah, suami aku juga berada di Penang sedang menjalani kursus induksi kat Jawi, even xleh jumpe (coz dia kena stay kt hostel & jarak yg agak jauh) at least aku tahu dia ade kat sni, aura tu ade! hehehe... Insya Allah klu xde aral, cuti Nuzul Al-Quran ni aku balik kampung bersama suami tersayang :)


Jumaat, 30 Julai 2010

Congrats! Welcome to a new phase of life bro...

Today, 30th of July 2010, my lil' bro (Hafiz) has finished his 3 months course in PULAPOL. Congrats my dearest bro! U've done great & gonna beared an honoured job for da counrty now on! Hopefully this would be a step further for u to build up ur life & eased our beloved mum (make her smile bro!).

I am so sorry for not accompany u on ur historical day! { '__' } U know why rite? Tonite i have my way to back home as well. Got another issue to settle down. Remember?? FYI rite now, im waiting for ur pic :) Make it hurry bro! Can't wait to see u in ur uniform :))


About ur last interview for post KX 27, juz let it gone! Maybe da job is not suit for u. Well, im proud of u evenmore, I'll pray for ur best! Juz tyr to love ur new job & do ur best! Don't mind wat other people said, juz put ur life at ease. Believe me! Then u'll be da most graceful person. :))

After all, I juz wanna wish u a BIG BIG BIG CONGRATULATION!!!!

Khamis, 29 Julai 2010

Missed my carve!

Salam semua... Rasernya dh lama sangat2 aku x appear to update my blog. Have no time dear! But today, i am proudly having my after office hours moment to make a lil bit changes on my blog. Adesss! What to say ya? Got lotttzzz of story in my head to spread out here! But i've to synchronize its first line by line. Story by story!

Now i am sumbody wife! So dat title d sid changed my routine a lotz. Unfortunately, i am a vkend wife only. :(( Pitty me! What to do? Me stayed far to da north whilst my hubby remain working at da east! Life must goes on at any cost!


Life after married is great! Got lot of things to learn! Sharpen my cooking skill (Gosh, terrible me!). Being more hardworking in term of housewife routine (Again, i have to wash more clothes!hahaha...) Besela hidup bujang dolu2 aku ni malas yg amat! Simpan bju utk stock 1 mggu then baru basuh. Hahaha... But after all, i enjoyed to do those thing! Coz i deserve to do so! My hubby & my marriage are my priority now! =)) I am a gud wife guys, u know dat rite? =)

From now on, my only wish is to be by his side all day long & every 'tick tock' in every second! Korang doa2 kan la aku sama ek? Moga2 dipermudahkan urusan & permohonan aku utk bertukar ke cawangan yg lbh dekat dgn suami. Distance relationship is so challenging in term of external & internal spirit. Penat badan woooo! Besides cost a lot, dat's for sure la! Hahaha... So korang klu sayang aku, plzz pray for my luck! ;-)




Jumaat, 25 Jun 2010

A Day In My Life...


Fuuuhhh….After all... Alhamdulillah…. Segala puji hanya untuk Nya… Pada 4hb Jun 2010, akhirnya aku selamat diijabkabulkan dgn suami tersayang, Mohd Effendy Zakaria. So now I’ve became Mrs. Effendy…No more Miss… Hak3…. Thanks to God for all dis kindness & happiness in my life.


Sebut pasal persiapan utk mjls tu, rsnya xbyk yg aku dpt kongsi ngan korang semua sebelum ni kan? Mmmmm… and now I still dun know what to share wif y’all… Terlalu banyak dugaan utk aku samada before ceremony, on my big day as well & even after da ceremony pun still got sumthin happened! Hahaha… Biler kenang2 balik aku bersyukur sgt sbb diuji sedemikian rupa. At least I’m back to da root! Aku leh muhasabah diri, kaji kesilapan diri sebelum2 ini. Terima kasih Tuhan!


Probably tanpa ujian2 it0o aku mungkin xkuat utk face any possibility, challenges and barriers in future. Mungkin Tuhan nk hukum aku sbb ms bujang dolu2 aku ni cepat ngat melenting ngan tunang… lagi…. Kureng sabo…. lagi…. Kuat majuk…lagi… xde dah…aku xdela jahat sgt pun! hik3… Arap2nya lepas ni aku lebih sabar, ‘cool’ & matang. Ehem3… kata nk jd isteri mithali, kena la ubah style… Insya Allah! Amin…


3 ari before mjls akad nikah kowang tahu wat epen to me?? Hak3… mls nk citer kt y’all in details nnt aku jgk yg kena ngan y’all, so aku bg hint jew ye… sumthin yg lil’ bit funny & wat aku tensen telah berlaku… Giler tol… Ooppsss…!! Tah pape tol…(aku ganti ngan ayt yg lbh supan ok?hak3….) benda tu agak memudaratkan aku la sbg bakal pengantin on da surface only k?! (so y’all xperlu la pikir dalam2 ngat!) Sgt x patot… jenuh jgk aku berikhtiar mencari solution & way how to cure dat thing! Dahla sakit, nk makan pun susah… memalukan plak tu…Kah3… Aku sndr lum pernah dgr bakal pengantin cari pnykt cam aku… Tu la suke ngat cari pasal… Rasakan!! Nk xnak aku kena redha la… Ms malam akad nikah tu keadaan aku masih lg kurang memuaskan tp nk wat camne… Even on my big day pun keadaan xla ok sgt lg, aku pun cuak jew tggu gamba kawin…Nampak ke xnampak…??!! So sapa yg perasan leh la teka wat had happened to me… Cuma aku bersyukur sbb dh x obvious sgt ‘benda’ tu… Tp dlm gamba ‘agak kelihatan’ la… On my big day ‘dat thing’ dah agak surut tp juz 70% -80% la ms tu… Klu x surut mmg jd pengantin glamer la aku dat day…. Kalah Angelina Jolie… Haw3…


OOooowwhh… Lupa lak before kejadian di atas ade lg citer ngeri… On da way I am going back home (2/6/2010)… Kejadian berlaku di atas bukit Jeli, jeng…jeng…jeng… tayar keta aku pecah coz terpijak kayu atas jalan! Haih~~ mmg sakit ati… Tp kira nsb bek la pemandu & penumpang xpape… Dahla ms tu ngah laju, driver aku bawak plus minus 120km/h… Klu tak tatau la aku sempat jd ‘puan’ ke x…huhu~~ Na’uzubillah… So melayang duit aku RM 200 wat tukar tayar yg dh xdapat diselamatkan ito0o… Waaaaa :’( … Klu guna duit tu wat beli handbag ke baju ke kasut ke kan besh… huhu~~ Xpela…tutup citer tragis tu… AKu nk continue wif another chapter!


Malam akad nikah punye citer… Mak andam lupa jadual… Pkul 8.00 pm masih xnampak muka mak andam! Then aku call tny bile nk sampai, dial eh tny aku balik aku ambik ke make up mlm akad nikah! Mmg kepala hangin aku mlm tu, sabo jelah… baru 2 ari lepas aku remind dia pasal ni boleh plak dia lupa… Haih~~ nasib bek aku call, klu aku tggu jew alamatnya jd pengantin sempoi la aku malam itu…huhu… Psl akad nikah aku xmoo la gtau brape kali laki aku kena henjut tangan ngan tok kadi ye…hahaha…. Tp mlm itu Allah turunkan rahmat-Nya mencurah2 ke bumi yg dh lama gersang neh… Alhamdulillah… Elok majlis selesai hujan pun berhenti… Alhamdulillah sekali lg… Maha Suci Allah yg mengetahui ape yg terbaik utk hamba-Nya.


On 5/6/2010… Everything juz goin smooth… sampai la aku perasan baju persalinan aku x di ‘alter’ rupenye… Aduss… Kalut tahap gaban aku tgh hr itu…seb bek Naimah & mak sedara serta sepupu2 aku sudi membantu! So xpasal2 diowang lak jd tailor aku dat day, nk tunggu mak andam aku takut xsempat! Dengan adenya bantuan Hamba Allah yg baik ati ito0o sumer, akhirnya aku berjaya pakai persalinan ito0o ngan sempurna! Mekaseh semua… Juga buat camerawomen aku yg turut komited dengan kerja mereka demi mendapatkan pose pengantin yg TERBAEK! Hehehe…


Part paling besh ni, lebih kurang pkul 7mlm cenggitu la, elok dh malam & dah abih waktu kenduri (walaupun masih ader tetamu2 yg datang) umah aku ‘blackout’ plak… Hahahahaha… Kalut la orang2 kuat kenduri aku nk mencari lilin… Hak3… Kiranya tetamu yg datang waktu mlm tu leh enjoy romantic candle light dinner la kat umah aku! Huah3… Tp seb bek jgk elok abh azan magrib semua dh kembali normal… Huhuhu~~ Cenggitu la al-kisah betapa ‘happening’ nya majlis kitorang… Pape pun aku tetap bersyukur kerana semuanya telah selesai…Alhamdulillah…



Isnin, 31 Mei 2010

Sekilas Hati Terdetik....

Arini 31/5/2010…. Tinggal lebih kurang 4 ari je lagi untuk aku bergelar isteri kepada seorang insan bergelar lelaki. :-) Tp arini aku masih lg di sini melakukan rutin2 normal kt opisbekerjabekerjabekerjahahahaKerja masih lagi setia menunggu aku di opis neh! :P

Malam td aku tgk program Halaqah di TV9 membincangkan topic ‘taman abadi @ mati’… Tiba2 ati dipalu rasa sayuBerat rasa beban rindu utk berjumpa arwah tp aku sndr msh belum bersedia utk menghadapi saat sakaratul maut itu sendiri. Kerna sesungguhnya amalan aku masih belum ckup untuk aku jadikan bekalan di alam sana. Tp siapa aku utk menentukan dan memilih saat2 kematian aku sendiri. Semoga aku diberikan kesempatan untuk semua itu.

Sebak rasanya bila terbayangkan wajah arwah kerana dia tidak lagi bersama2 kami di saat aku bakal bergelar sang isteri! Bukan lagi ayah yg menjadi wali aku saat itu! Aku pohon supaya Allah berikan aku kekuatan utk menerima ujian ini. Sedar x sedar arini dh pun 85 ari ayah menghuni di alam sana sedangkan baru semalam rasanya aku peluk & cium pipi ayah! Semoga roh arwah dicucuri rahmat & tergolong di kalangan kekasih2-Nya di alam sanaAmin!

Petang semalam aku tepon umi, FYI my mum said pelamin dh siap dipasang. Hahaha… I thot it’s too early rite… But anyhow… Pelamin tu dh pun siap dipasang, so wat else to do…. Once aku dh sampai umah nnt aku dh leh start pose la. HahahaHiasan dlm bilik msh lum setel sbb katil yg aku order lum sampaihuhu~~

Malam akad nikah nnt, my family & I were planned untuk adakan bacaan tahlil buat arwah bersekali dgn mjls kesyukuran doa selamat selepas majlis akad nikah berlangsung. Semoga kami sekeluarga diberikan kekuatan utk menghadapi hari2 mendatang. Amin!

Anyway guys… Doakan semoga masjid yg bakal aku bina bersama bakal suami aku nnt dirahmati & diberkati oleh-Nya. Dengan harapan akan berkekalan hingga ke akhir hayat! Amin Ya Rabbal A’lamin!!

Selasa, 4 Mei 2010

Terima Kasih Ummi..!!!

Last weekend aku balik kg... Alhamdulilllah selamat sampai di rumah kul 1.00 pm after about 5 hours journey! Dat weekend is da most energetic vkend i ever had! Haha..know why?? Coz my whole days are fulled wif activities... Especially wif my mum! Sampai umah pkul 1, i am taking a nap juz to recharge my energy then at 5pm aku merempit ngan umi utk edarkan kad jemputan kawin aku kat orang2 kampung, kawan2 arwah & sedara mare... (Begini la nasib anak yatim cam aku!) Bukan regret or merungut or terkilan or ralat or such fillin! Aku xkesah pun...tp aku juz kesian kat umi! Sbb aku tau umi bertahan sampai tahap ini pun kerna kami adik beradik!!

Aku cuba yg terbaik utk bantu umi mempercepatkan kerja2 edaran kad tu... Bukan xde sedara mara yg nk membantu tp aku + umi xmoo~~ menyusahkan sesiapa lagi. Cukup la kami anak beranak je yg setelkan keje2 ini. Bukan berlagak hebat, tp ati kami dah perit nk hadap muka2 yg xrela utk membantu... SO wat's da point utk aku mengharap! Bak kata Nike "Juz Do It Yourself"... (muahaha..nape nk nangis ni!)

Setiap apa yg berlaku pd famili aku dlm tahun 2010 ni bukan atas kehendak kami... apatah lagi di dalam pengetahuan kami! Jadi aku assume andai umi, aku + adik2 kehilangan ayah tersayang at least kami masih punya datuk, bapak2 sedara + mak2 sedara yg sudi membantu! Tp ati manusia bukan semuanya sama! Ada yg sudi hulurkan bantuan walau xpernah kami mintak tp ader jg yg sepatutnya membantu tp x hingin lgsg hulurkan bantuan walau sekadar kerahan tenaga yg x seberapa!

Apala sangat daya umi sebagai seorang makluk ciptaan Tuhan yg sememangnya telah diakui sbg kaum yg paling lemah & yg sepatutnya dilindungi?! Setakat mana kudratnya utk melakukan semua ini seorang diri tanpa bantuan & sokongan ahli keluarga yg lain?! Pelik aku rasa... Kenapa manusia sekarang semakin ramai yg tidak berhati perut?? Kenapa manusia sekarang lebih mementingkan ego berbanding hubungan kekeluargaan (silaturrahim)??? "Ya Allah Kau ampunilah kami & jauhkanlah kami dari sifat2 tersebut..Amin...!!"

Tp Alhamdulillah...Tuhan bagi aku kekuatan untuk hadapi semua ini! Dan aku akan buktikan walau tanpa bantuan 'mereka', aku & keluarga masih mampu hidup bahagia. Bahkan bertambah bahagia!!

Aku pujuk ati umi yg terluka kerna karenah 'mereka'! Aku tahu umi terlalu byk memendam rasa kerna mulut mereka! Bukan harta benda yg kami damba dari 'mereka semua'..BUKAN YG ITU!! Aku hanya mohon supaya 'mereka' membantu & melindungi umi + adik2 sepanjang aku berada di sini! Klu hal yg satu itu pun memerlukan bayaran utk 'kalian' laksanakan tanggungjawab itu aku pasti penuhi!!! Pedih mata aku ni klu cite pasal ni!! So aku xmoo~~ citer bab yg satu itu! Cukup sampai situ je...!!

******************************************

Sambung pasal pengalaman aku g edar kad jemputan td ye... Aku dh lama x naik motor jd bawak motor pun jap ke kiri jap ke kanan! Hahaha... sampai umi pun kate dia takut naik motor ngan aku..Hahaha..Sian kat umi! Xpela nnt dis vekend aku bwk umi nek keta plak... Hari mula2 kami balik pukul 8.30..hebat x???hahaha..

Then next day... Sunday 2/5/2010...kami masih buat aktiviti yg sama... Cuma yg berbezanya ialah tempat & masa je. Ari ahad tu kami keluar awal, tp panas Tuhan je tahu! Xpela...demi mjls yg xseberapa tu aku sanggup redah panas terik mahupun hujan badai... Hahahaha... Sian umi...!! Tiap kali igt umi aku jadi seday...!!! Waaaa....jangan kua...jangan kua duhai ayaq mata!! huhu~~ Tp itulah kenyataannya! Klu boleh aku nk galas semua beban ni tp Allah dh tetapkan tugas setiap hambaNya di muka bumi ini!

*****************************************

Aku rasa part ni yg aku paling xtahan! Tp aku nk gak share ngan korang... Supaya apa yg baik di dlm kisah hidup aku & famili dpt korang jdkan teladan dan yg mana yg buruk korang jadikanla sempadan! Ari Isnin... Aku terpaksa lepaskan umi untuk teruskan aktiviti itu ngan seorang jiran sebelah umah aku yg mana dgn rela hati nk temankan umi aku edarkan kad jemputan! Aku xleh nk ikut umi sbb aku nak setelkan barang2 utk 'goody bag'. Aku janji ngan jaja utk ke Rantau Panjang utk cari barang2 itoo~~ Umi plak kua ngan Mok Dah (name i've called my neighbour) kua awal pagi! FYI... Umi n Mok Dah hanya menggunakan kudrat anugerah Tuhan utk kerja2 edaran kad itu! Hanya berjalan kaki! (Aku sangat nk menangis waktu ini...kesian umi..!!) Xterbalas rasanya jasa umi even sampai aku mati!!! "Moga Allah merahmati hidup umi dunia & akhirat!"

Aku selesai beli barang2 semua & sampai umah lbh kurang pkul 7.30 mlm! Penat sangat2...!! Tp b4 dat aku nk korang tahu, umi aku kua ari isnin tu dari pkul 8.30 am dan korang agak2 pkul brapa dia balik umah?? U know wat guys... Sebaik je aku sampai umah aku tny umi pkul brapa dia sampai umah td?! She said around 2.00 pm!! Ya Allah...Masa tu aku rasa nk sujud kat kaki umi, nk cium dia & nk mtk ampun sbb dia terpaksa bersusah payah sampai camtu kerna aku!!Kerna majlis aku...!!! Terima kasih umi!!! Aku tahu umi penat! Aku yakin kaki umi sakit tp aku xmampu nk legakan kesakitan di kaki umi malam tu sbb jam 10.00 pm aku dah bertolak ke Penang!!

Tp aku akan tebus semua tu vkend nnt! Tunggu k.long ye umi!!

Khamis, 29 April 2010

Thanx guy...4 those needed favour u've done to me!

First of all aku nk say thousands & millions thanx to those who's really cared bout my wedding & taking apart to do a favour for me... Especially my mom & family + Jaja + K.ni + Eta + Jie + Dini + Lina + Eja... Even xtolong aku specifically in materials thing but spiritually y'all helping me alotz guyz...

Mmmm...malam ni balik lewat lg, pkul 8.05pm aku masih berada di opis... Data entry haunted me day & nite... Sooo~~ terrible lol! Xsuker...xsuker...!!! Tp kena wat jgk...Boss pun asek tny progress...

Esok i'll be back home... Seday sebab xsempat jumpe apih. Dia dh pun bertolak ke KL petang td nek train pkul 6.00pm. Arap2 itula keputusan terbaik buat dia.
Xkira ape pun dugaan kat sana aku arap dia tabah utk hadapi semua tu!!
Besides, hopefully perjalanan pulang esok lancar & selamat buat aku & Koni! Banyak benda nk
kena setelkan! Tolong umi abizkan kad jemputan kawin kt kampung, nk date ngan jaja utk g survey goody bags! Nk g jumpe tok imam tny pasal borang kawin yg x setel2 lg...

*********************
Fendy call.... Dia dh selamat sampai kat MRSM Berseri Perlis! Lama tol perjalanan diaorang neh...bertolak dr petang semalam ptg ni baru sampai... Naik bus ke jalan kaki aku xsure... Hahaha...

Masih cite pasal tunang aku tu... 5/5/2010 dia ader interview KPM kat Shah Alam tp 4/5/2010 masih kat Berseri... Camne tu?? Ni dh kali ke-3 dia dipanggil utk interview KPM tp nampaknya terpaksa beralah jgk utk kali ini disebabkan jadual kerja yg pack!
Hahahaha... Kesian dia... Nampaknya jodoh kuat ngan MRSM lol~~ Sian... Kena hadap mak janda tu lagi la jawabnya! Nasib2....!!

Rabu, 28 April 2010

Geramm.. x_x

Lamanya aku x update blog ni...Waaaaa~~ macam2 citer ade dlm kepala ni tp aku plak yg penin xtau nk tulis. yg mn dulu..huhu~~ First of all aku nk citer pasal keje...da most thing i am not preferred to talk about! F.O.R.B.I.D.D.E.N..!!Tp nk cite gk sbb kejela aku xde ms nmk upload blog aku ni... uwaaa~~ keje skunk ni sgt la membuatkan KEJANG OTAK!haha... Skunk keje asek balik lewat je, kadang2 pkul 7, kekadang pkul 8 & pernah sampai pkul 9 (workaholic shioott..!!) tp tu sumer di atas arahan ok? data entry punye pasal! Closed case ttg keje...

Next we moved on to my upcoming ceremony, ni lg satu hal...one of da major factor affected my brain from working properly!! Bukan x epi beb tp byk ngat obstacles nye...sabo jelah! Vkend ni aku balik kg, igt nk setel ape yg patut la ngan si Mohd Effendy tu, tp last minute pengetua dia plak kua arahan suh dia g Perlis jd cikgu pengiring utk sukan peringkat kebangsaan...Hangin je aku dgr, tp nk wat camne bkn slh dia... Yg si pengetua tu pun 1...tolerate la skit...kawan dh bg alasan nk setel psal majlis kawin dia boleh plak pancung "Pilih sama ada nk pergi Perlis or isi borang tukar & sign!" Mmg panas je kepala aku dgr... Tlgla...ape mslhnya klu ganti cikgu lain! Last 2 weeks kawan dh g KT jd cikgu pengiring utk sukan peringkat zon! Xde tolak ansur lgsg! Apela masalah dia...!!Janda gersang agaknya mmg attitude teruk!! Sorry to hear k?tp aku sakit ati ni..

So it's mean cuti aku kali ni mmg still xbanyak membantu utk aku setelkan hal aku n dia (most important is borang nikah)...nk nanges pun ade rase...wisau ni! si mamat tu plak leh wat relax je...adoi..harunya aku..!!hahaha..tp nk tergelak pun ader...

Berkenaan pelamin & bilik tit00oo kat umah aku dh setel, baju pengantin pun dh ok! Tp kat umah mamat tu masih hanging! aku nk tolong g book dia xbagi...so kita tgkla nnt sama ada dapat pelamin @ dapat amukan una! hahaha... Again...lelos...huhu~~

Rabu, 7 April 2010

Pagi Nan Kecoh~~

Errkk... Alhamdulillah! Baru lepas sarapan pg neh... Alhamdulillah jg sbb aku selamat tiba di opis arini & boleh bertugas cam bese, syukur pada Ilahi... (Apsal aku insaf di pagi ari ni??)

Al-kisahnya, pg td tepat jam 6.20am alarm aku berbunyi... Errr...tp rasa2nya aku set alarm pkul 6.30am, ape pasal arini dia bunyi awai... Mmmmm...ntah lorrr! Elok aku bukak mata tiba2 aku dgr ader org ketuk pintu 'bapok kuatnyer' (sebut dgn penuh perasaan nih!!) tp aku ngah mamun2 lg masa tu so xtau pintu umah sapa yg kena ketuk pg2 buta neh... Memang menganggu tido aku tol la sbb aku rasa cam dkat je bunyi tu...cam kat cuping telinga neh ja..!!! Dlm ati mmg aku dh sumpah seranah la "keling mabuk mane plak yg wat hal pg2 buto ni!!" Makin lama makin kuat... Non-stop plak tu! Aku pun dah nak naik antu dh rasernya! Tp maintain baring lg sbb mata ngantuk tahap gaban neh... Nekad xmoo~~ berganjak dr tilam yg xbrape empok tu! Sayang sggh rasanya aku nk mengurangkan tempoh masa utk ruang jenak aku pg td!! Muahaha~~

Tup..tup...aku dgr orang ketuk pintu bilik aku plak!! Aik??!! Ini dh mendatangkan musykil neh! Koni (osmate aku) yg ketuk bilik aku rupanya, dia gtau akak umah depan tu yg ketuk pintu td, dia suh turun bawah sbb bangunan flat ni "BERGEGAR!!!!!" Sumer org dh ader kat bawah, aku n koni berusaha la utk turun tp maintain lg... Masuk bilik air cuci muka & FYI aku siap gosok gg lg pastu tukar baju & pakai tudung... Hahaha... Gilosss neh...!! Klu gempa bumi betol2 memang SAH la aku adalah antara mangsa2 yg akan terperangkap "Na'uzubillah"...Hehehe...

Kua dari umah td 1 hapa pun aku xbawak, yg aku igt masa tu handpone je... Hahaha... Purse & IC pn xhengat nk ambik, sijil2 lg la aku x terpikir pun nk bawak... Sengal tol la... Yela...mana nk tau kowt2 la bangunan tu kang di'declare' xselamat dh ke, crack ke collapse ke 9na'uzubillah) Aku xmintak sumer it00 terjadi k? Aku kata KALAU ... huhu~~Masa nk turun lg klakau, mula2 budget nk turun ito0t tgga, skali lift terbukak ms aku lalu dpn lif tu so dgn selamba badaknyer aku + koni turun pakai lift... Muahahaha~~ Aku tgk jiran2 aku sumer pakat kalut turun it00t tangga ngan anak2 kecik lg... Kesian...!!! Alhamdulillah aku selamat sampai gak kat bawah tu bersama2 mereka yg turun pakai tgga. Hihihi~~

Actually aku sendiri masih xjelas nape flat aku tu bergegar... Is dat becoz of construction error or earthquake or anything sort of dat! Tp arap2 walau apapun alasannya mudah2an aku & sumer penghuni kt flat tu terselamat dari sebarang mala petaka & mara bahaya! Amiiinnn....!!!

Jumaat, 2 April 2010

Apart and da' rest~~~


Nape ek emosi sangat tense skunk... Arrrggghhh... Aku malas nk citer lebey kat sni...!!! Tp mmg EQ aku sangat low skunk ni... Hurrmmmm... Seday ni... makan pun xlalu neh! Td joint diorang g makan tp aku juz having drink, my fav : teh 0 limau suam! Aku ader tapau makan tp msh lum ader selera nk makan.

Call umi dr pg lg xberjawab... Buat apela agaknya umi skunk ni, kemas rumah? basuh pinggan mangkuk utk majlis tahlil malam td? tido? masak utk lunch? Mmmmm....

Nape ni... Aduhai ati... Susah tul nk mencari ketenangan ati dlm 2 3 minggu ni, buat itu salah... buat ini salah... Nape la camne jadiknya... Susah tol~~ Ape lg yg kena ngan hidup ni?? Mungkin kesilapan diri sendiri major factors yg buat ati aku xtenang... maybe...!! Attitude problem... Mmmm... Korang rasa dlm banyak2 perangai aku neh, apa yg paling korang SUKER n apa yg plg korang TAK SUKER???? Leh x tolong aku buat list?? Aku raser maybe there must be sumthin wrong wif myself... Tp aku xtau ape yg perlu diubah...

Ada yg cakap aku garang... Garang ke wey? Hahaha.... Kurang sabar? Ahaks... Ntahla... Ada gak yg kata aku ni ego especially to those who are 'really2 closed' to me... Tul ke beb? Adui... Susahnya nk detect self error neh!! Aku leh berubah utk kebaikan orang2 sekeliling aku yg aku sayang tp aku juga perlukan tunjuk ajar... Lagi 1 aku pantang sgt klu jenis yg nk mengajar tp guna cara kasar!! Aku xley blah la ngan org camtu coz aku sgt suka memberontak!! Wakaka.. Lagi dilarang lagi la keinginan nk buat tu menjadik2... Tu masalah ape plak ek? Masalah mental ker?? Oooppsss....~~~

Hurrmmmm....Peningla~~ Ape aku nk wat utk betulkan keadaan ni?? Things gettin' worst... makin hampir ke tut tut.. Keadaan makin meruncing!! Masing2 cuba menegakkan kebenaran! Masing2 rasa diri sndr jew yg betul... Aaarrggghhh... Aku sgt mengong skunk ni... Apa nk uat neh??? Napela dlm bulan Mac ni byk perkara berlaku kat aku,sgt menduga ati aku?! Wat's goin' on babes?! Hikmah atau ape??? Aku xtau nk gambarkan camne situasi aku skunk... Ikut ati nk bia jew, lantakla nk jadi ape pun... Tp separuh ati lg b'arap ado solution utk sumer ni... Ader x sesapa yg leh tlg bg nsht terbaek utk aku... Aku dh xlarat nk move on ngan keadaan yg cam gini...

"Apart of me preferred to do nuthin and the rest hoping for sumthin' better...!!!".... Neno...neno~~Neno...neno~~~ Hello 911 i need ur help NOW, would u come n save me...Pllzzzz....~~~ Im drowning....!!!