Khamis, 31 Disember 2009

Wahhh..Another break...

Malam ni is the moment i'll be waiting for this week.. Another time aku having trip to my hometown.. So korang doa2 kan la aku semoga selamat sampai n selamat kembali. Klu x this might be my last post dlm blog ni la. BTW aku juz drop by to wish Happy new Year semoga tahun 1431H @ 2010 ni membawa seribu berkah wat kalian semua.

And one mo thing, aku arap korang pun leh doakan semoga plan aku for this vkend completed..hehe.. jauh tu nk ulang2 alik balik Klate.. Penat tau.. At least bia la penat aku kena goncang ngan bus berbaloi..hehehe.. So guys nnt kan ape kesudahannye nextweek k? I'll se u soon.. Bubai..

Alahai PHS….

What had happened yesterday (1730_30/12/2009_Rabu) was sooo~~ fuming.. sooo~~ irritating... and sooo~~ annoying me.. That was sucked, ridiculous & nasty trick… Fuhhh..seriously it’s aching my heart as well. Wondering what had happened to me??? Keep reading yeah…hehehe..

After office hours, I got sumthin to buy at Tesco, so I drove there. Within 30 minutes, everything’s done so im going back home. As I reach parking lot at my ‘rumah tinggi’, u know what I saw?? My passenger’s door (behind driver’s) had has 30cms scratched. What the heck??? Whose the hell bloody idiot with black hole hearted had done dis to my car. On what purpose he did this to me??? I juz dun get it??? Loan kereta tu pun aku baru bayar setahun lebih, then dia dengan selamber badak jew leh p calar keta tu?? Plzz la… That sounds cruel rite? It doesn’t do anything to ‘u’… And if I am the one who did wrong to u come & see me… That was bad man…Com’on la… Is dat the way to pay the grudge??? Revenge??? Gossshhhh it..!!!

Till now I still wondering who the culprit & why he did this to me??? Juz wondering… Rasernye aku ni xdela nk bermusuh ngan sesapa, tp xtau la plak zaman skunk ni byk jew musuh dlm selimut, duri dlm daging, api dlm sekam..hah ape lg ek?? On the other hands tok aku cakap ramai “BACKSTABBER” skrg ni. So for this case aku xtaula nk kategorikan dlm seksyen mane, Seksyen 132 kesalahan jenayah berat ke hape, lantakla...Yang tu bia Tuhan je yg tentukan coz He’s the only one has the rite to convict & punish the culprit… So tobat2 la ye.. Frankly aku malas nk mahapkan org camni SELAGI dia sndr not come one to one facing me..ngeh3~~ Poyo jew aku ni..


And one mo thing, aku pun not soo sure katne sebenarnye kejadian tu berlaku.. Either kat parking 'umah tinggi' aku or kt parking opis or kat parking Tesco. Dhla kesan yg aku langgar tiang lampu pun aku xrepair lg..wakakaka... Yg tu xpela sbb aku tau sape yg salah..hehe.. Ni tiba2 je ade, dhla penat2 balik keje, tgk lak keta aku tu (actually tu keta bank la sbb aku pun xabh byr utang lg)kena scratch.. Tensen tul.. Tp malas nk pk sgt.. Biarla...Nnt aku lupa la kot.. Nak repair duit nk guna for another important thing.. So sabola una, juz ignoring that for a while..hehehe...

Sebenarnya aku nk gak upload gambar kasi korang tengok scratch tu (sama cam scratch kat ati aku ni..chewah..)tp cam xleh jew..huhu~~ So korang xpayah la tengok.. Imagine jelah ye, aku pun nk explain detail panjang brape n kat mana kena scratch tu..wakakaka... Kla beb.. Nk g makan ni.. Kenyang tp sbb aku 'berahi' bangat nengok bubur kacang tu, aku kena gk g layan nafsu aku ni dulu..Chiaoz~~

Selasa, 29 Disember 2009

Juz take a break...

Lama x ber'blogging' neh.. 5 hari yang aman, aku berehat ngan aman kat kampung tanpa perlu berfikir psal keje kat opis. Very the vass~~ tp bukanla kata aku balik kampung & duk goyang kaki jew. Still got activities there.. Adik aku yang bongsu tu dh siap 'arrange'kan schedule utk aku.. He's sooo naughty, asal aku t'igt kat dia jew mesti aku nk tergelak punye.. Kira diala penglipur lara kami adik beradik, ader2 je idea dia yg aku & other siblings lgsg xterpikir pun nk wat..

Konon2 aku balik last vkend tu sbb nak setelkan ape yg patut utk 'event' aku nnt, tp nampak gayanyo minggu ni kena balik lagi. Plan aku last week mmg xjalan lgsg..hahaha..hampesss tol.. Tp xdela sampai tahap tensen, still leh cool..hehehe... Actually plan dah ader b4 balik aritu, tp byk sgt la program lain muncul last minute, so nak xnak kena gak buat yg mane sempat je dulu. Nak arapkan si Pendy tu? Aku rase cam penukul ngan paku kot. Klu aku xketuk mmg xjalan la gamaknye..huhu~~

Within the whole breaks, most of the time i've spent my precious moment wif my beloved families. Jadi mak muda pun ader gak, brought my 3 youngest bro & sis g shopping for school preparation, g cari baju sekolah la, kasut sekolah la, stationaries la, macam2.. Siap kena pow lg.. Tp demi adik2 kesayangan aku xpela.. I rela...huhu~~ Then mlm plak (mlm ape ntah..luper dah) kuar g pusing2 tengok gelagat manusia d musim cuti skolah kat Wakaf Che Yeh, still hang out with my bros & sis.. Manusia memang crowded giler, aku pd asalnye kunun2 nk g cuci mata jew, tau2 5 helai tudung aku rembat & masa dh ondw nk g kat keta time nk balik dh ms tu, aku still sempat sambar 1 lg handbag (brand xpenting janji aku berkenan)..wakakaka..

Then ari sabtu mlm aku & my parents visit Pendy's mom.. Kiranya aku ni masih menantu mithali la, dlm bz2 sempat lg jenguk mak mertua..wakaka.. Alhamdulillah, masa sampai tu aku tgk condition mak dia is better than last time i visited her last month. Lagipun bibik dia pun dh sihat & dh blh wat kerja cam bese, lgpn diorang ada upah tukang urut yg memang stay umah dia almost 2 weeks dh klu xsilap aku. Moga2 cepat pulih ye mak.. Tak lama lgdah nak dapat menantu ni..hehe (sambil aku ngah senyum kambing ala2 malu2 kucing gitu..)

Eh ape lg nak tulis ek?jap la aku cuba igt balik then aku story lg k?Chiaoz...

Isnin, 21 Disember 2009

Manisnya Setitis Madu~~



Fuhh~~ cuti 3 ari but full of activities.. Al-maklumla aku berusaha keras & bersengkang mata menahan kantuk utk dapatkan a skroll for the whole vkend..hehehe.. Alhamdulillah finally i've owned it. Nak tau ape?Hehehe..Shhh...sebenarnye vkend aritu aku attend kursus kawin lol~~ Hahaha.. Dah tua2 cenggini baru kalut nk ambik kursus kawin (even aku dh ada knowledge pasal tu according to my reading..hehehe..poyo kan?)TP dh kursus tu kan salah satu syarat utk dptkn kebenaran berkahwin, so kena la buat jgk.. lagipun still got issues yg aku xtau.. Huhu~~ Yang beshnye aku & Fendy g kursus sama2..Wah3~~ Sooo~~ romantik!!(gilaks ke ape..tu pun dikatakan romantik..wakakaka..)

Actually kursus tu ari Sabtu sampai Ahad (dari pkul 8.30pg - 5.00ptg)..So waktu2 yg selebihnye tu dihabiskan dengan pusing2 mall. Cian kat tunang aku tu, jenuh la duk melayan aku window shopping. Sorry ye dear.. Window shopping is a good exercise rite? :-) Bukan sekadar window2 je, aku sebenarnya nak survey2 barang utk wat hantaran nnt. Memang nk terbelalak bijik mata ni, dhla gaji baru masuk, tengok plak barang2 sumer cut price 30% la 50% la and plg syok 70% pun ader.. Gilar tu.. Nilah saat2 paling dinanti oleh sang wanita for the whole year... Then afterall berbaloi la jgk lenguh2 kaki aku pusing2 mall coz almost 70% barang2 utk hantaran dh berjaya aku beli.. Hebat x? Within 3 day aku berjaya mencatat 70% achievement.. waahhh~~ sangat hebat.. Tp letihnya tahap gaban.

Lepas g mall utk somping2 n makan2, aku xlepak lama2 sgt pn, pkul 10 dh sampai umah.. Bukan gaduh ye.. Tp aku kecian kat tunang aku tu, mau x nye, for the whole school holiday he was stayed up every nite till Subuh.. Ari dh nampak tanah baru la dia tido coz dia kena jaga mak mertua aku utk shift malam.. Im really2 sure he needs a looonggg~~ rest here.. Oleh kerana aku ni tunang yg tersangat la baik lg very understanding, aku bg chance kat dia utk balik awal n rehat.. Risau gk klu dia xleh bangun awal utk g kursus tu nnt..hehehe.. Lgpn dia tumpang umah kawan dia kt pulau, jauh tu nk drive malam2, sorang2 lak tu..

Mmmm.. Sepanjang g kursus xde ape pun yg menarik aku nk kongsi ngan korang coz i believe dat all of u guys are more advance other than me.. Hehehe.. Tp ader satu perumpamaan tentang kehidupan yg sorang ustaz ni sebut masa tu buat aku rase sangat tertarik utk share ngan kowang sume.. Perumpamaan ini diperolehi dr Ibnu Mas'ud yg berbunyi :-

" Kehidupan ini digambarkan seperti seorang manusia yg berusaha untuk lari & menyelamatkan diri dari dibaham harimau. Di akhir lariannya dia terjumpa sebuah perigi yang dipenuhi dengan ular2 yang berbisa. Namun demi utk menyelamatkan diri dari ancaman harimau, dia mengambil keputusan utk berpaut pada tali timba yg ada di dalam perigi tersebut tanpa turun ke dlm perigi itu. Sedang dia dibuai rasa seronok kerana telah selamat dari bahaya, tiba2 muncul 2 ekor tikus lalu menggigit tali yg selama ini menjadi tempat berpaut & satu-satunya harapan dia utk hidup. Andai kata tali itu terputus sudah tentu dia akan menjadi mangsa kepada ular-ular berbisa di bawah sana tetapi sekiranya dia mengambil keputusan utk naik ke atas semula, sang harimau pasti masih menunggu untuk membaham mangsanya. Dalam ketakutan yg amat, tiba-tiba muncullah seekor lebah bersama madu di kakinya dan madu tersebut menitis lalu terjatuh di atas bibir sang lelaki itu. Akibat leka menikmati manisnya setitik madu, dia lupa pada bahaya yang menanti, dia alpa pada tujuan asal kenapa dia berada di situ.. "



Korang nampak x msg yg tersirat di sebalik perumpaan kat atas tu? From my point of view, madu yg manis tu umpama penawar yg juga mampu membinasakan kita andai kata kita terlalai dengan nikmat kemanisannya. Manisnya madu tu pada aku umpama manisnya perhiasan & segala isi dunia yg penuh pancaroba ni.. Silap buat perhitungan padah menanti, salah aturan langkah pasti rebah . Sumtimes ordinary people make mistakes, may be a few, mayb some & maybe a lotz.. In & out, everything comes to the basic.. Aku still igt ms skolah rendah dulu cikgu aku selalu pesan selalu tny diri sndr 5 basic question (Who, What, Why, Where & How).. Aku rase soalan2 tu patut kita adapt dlm kehidupan seharian.. SO that we remember why we have been created? What for we belong on the earth? To whom we have to keep our faith for? Where is our last destination afterlife? And how to become as a better slave?

So xsalah rasanya kita sama2 ambil ikhtibar dari ape yg aku dh kongsi tu.. =)

Khamis, 17 Disember 2009

Salam Ukhwah 1431H...

Pejam celik~~ pejam celik~~~ sekejap je setahun lagi berlalu. It's mean umur pun dh makin meningkat, tp angan2 melambak lg yang xterkejar kan? Isshhh3... Rase2 sempat ke?? Ntahla..aku pun xpasti berapa lama lg jangka hayat aku kt muka bumi ni.

Tick..tock..tick..tock.. Esok dh masuk tahun baru bg Tahun Hijrah, dah pun melangkah ke tahun 1431H.. Tp aku rasa xramai yg perasan tahun dlm Islam kan? Aku pun sebenarnya cam korang jugak, xberapa nak ingat..mmmm...bukan xigt tp xberapa nak ambik tahu so jadi la xberapa nak tahu. But i am really sure, klu sebut jer tahun baru dlm kepala otak masing2 mesti terpikir 'Tahun 2010' kan?

Sama jugak klu sebut pasal sambutan Tahun Baru, remaja & muda-mudi era skunk ni sangat la teruja menantikan saat2 'countdown' yang pada aku xde apela sgt sebenarnya.. Yang lg xtahan, sambutan tahun baru ikut kalendar Masihi (Kristian) adalah lebih meriah berbanding ngan sambutan tahun baru mengikut kalendar Hijrah (Islam).. Ape pendapat korang? Patut ke xpatut?? Parti sana...parti sini..tonggang arak sana tonggang bir sini..berkumpul ramai2 pakat nak tunggu jerit "Happy New Year".. Tp aku still xnampak ape la faedah & untungnye berbuat demikian. Makin menambahkan masalah sosial yg mmg dh xterkawal ni lg adela.. Korang nampak ke ape yg aku xnampak tu??? Tlg jawab utk aku ye...

But then im tired to think bout others, so terpulangla pada empunya diri utk pk ape yg baik n buruk.. So pada hari terakhir dalam bulan Zulhijjah ni, sama2 la kita rebut peluang utk jd yg lebih baik. Kebiasaan amalan ulamak, malam ni ada bacaan doa akhir tahun & doa awal tahun.. So sama2 la kita ye.. Selamat Tahun Baru & Maal Hijrah 1431~~~

Lepaskan Seksaan Itu...~~~



Jarang sekali kita dengar pompuan kentut kuat kuat terutamanya bila
tengah keluar dengan lelaki. Mereka sanggup tahan kentut sampai biru biru muka semata mata tak mau kentut depan teman lelaki mereka. Padahal, lelaki sikit pun tak kisah jika pompuan terkentut. Adat la tuh dah nak terkentut. Paling kurang lelaki akan berkata ”Eh! Makan apa kentut busuk dan kuat sangat nih???“ Dan secara otomatik lelaki dan pompuan tadi akan ketawa bersama sama. Ini akan menjadikan hubungan mereka semakin ceria.

Lelaki secara lazimnya terkentut secara tak sengaja. Dan apabila benda ni terjadi, lelaki dengan secara tak malunya akan mengaku depan teman wanitanya bahawa dia terkentut. Dan teman wanita secara spontan akan berkata ”Tak senonoh la…“ sambil mengejek manja teman lelakinya itu. Dan lihatlah betapa harmoninya hubungan mereka.

Jika dahulu pompuan asyik menahan kentut ketika bersama teman lelakinya, namun kini pompuan dengan beraninya memberitahu lelaki bahawa dia nak terkentut. Pendek kata, kentut mintak izin. Tengok…bagaimana kentut mendidik pompuan supaya menjadi begitu tertib. Dan hubungan mereka secara tak langsung akan bertambah baik.

Jika dahulu pompuan berkata perbuatan teman lelakinya yang asyik terkentut sesuatu perbuatan yang tak senonoh, namun kini dia semakin mengaguminya dan semakin menghormati…kerana itu adalah trademark teman lelakinya. Mana nak jumpa dah lelaki camtu…

Akhir sekali, jangan sesekali malu jika anda terkentut ketika anda berkunjung ke rumah dan menemui ahli keluarga pasangan anda. Ini kerana jika anda terkentut, ahli keluarga pasangan anda akan gelakkan anda secara beramai ramai. Secara tak langsung, ini akan mengeratkan hubungan anda bersama bakal bakal ahli keluarga anda.


**Note : Klu berani cubala..tgk ape reaksi pasangan masing2~~

Selasa, 15 Disember 2009

Utterly Awful ~~



Actually gambar kat atas ni xde kaitan ape2 pun ngan ape yg aku nk share petang ni. Mmmm..how to start ya? Firstly i appologize to those who know this story is regards to "their" story... I juz can't stand to hear & doin nuthin bout dat.. It was ssooo~~ bad dear, how could u stand to face all these matters.


Juz a bit of unpleasant fillin to 'sumone' that dun even realize who is he. Doing things that hurt most heart who's love him (may be not soo~~ love but more on 'have to') I knew i have no rite to interfere in the matters.. But i juz please to share my point of view. I remember i've said about "life needs to follow rules"~~ U know what, for me rules that have been created either by us (human) or the Creator (God) are utterly vital in having a peaceful life. Follow the rules then u'll be good.


Susah aku nak citer panjang2, tp senang cakap xkesahla sehebat mana pun ko kat muka bumi ni, i believe there must be rules that guide u to become 'sumbody'. Hanya org giler jew yang hidup xde rules..hidup main terjah 'ikut suka ko'..that's not a rite way of life. Nape perlu ko nafikan tanggungjawab yg ko sendiri telah akad janji ngan Tuhan?? Nape perlu ade ruang utk ko ketepikan ape yang patut ko dahulukan??? Pelik... Manusia sekarang memang tersangat2 pelik.. Bukan nak cakap diri aku ni baik sangat, each of every one who lives in this world is not perfect so why not we try to fixed what's imperfect..!!


Mmmm... Sebenarnya skrg ni, saat ini (at 1750), aku ngah seday, sakit ati, marah n bla2... Dun know what else to do... So dengan positifnye aku berharap & berdoa moga2 "sumone yg aku sebut tu dibukakan pintu ati utk berubah n sedar tanggungjawab yg sedang dipikul" amin...!!!
C0nGrAtE KaK LyNn~~~
A day after, i have a looongg trip to Kuala Kangsar wif 'minah sengal' Ras n Koniey~~ Nice try.. going somewhere dat we neva been there before but we r havin soooo~~soooooo~~ smooth journey.. One shoot jew dh jumper umah pengantin. Terer tak??? Hehehe.. A big clap for our driver ~~ 'tek' (nick name for Rasinah) wakakaka...
Once again.. Im happy for my friend coz getting married already.. Congrate beb, hope u'll leve happily ever after~~ (ayat cam dlm fairytale lak). We reach there around 11.30am.. Dat's was so early to having luch at kenduri coz event start at 12pm..wakaka~~ So we spent a few couple minutes at 'pekan Kuala Kangsar' yg bese2 jew tu..huhu~~ Act cari adiah kawin tuk kak lyn..hehee.. Sorryla k.lyn, kitowang xsempat nak cari kat penang, so dpt adiah kawin pun dr KK gak..hihi~~
Kul 12.00++pm sampai umah k.lyn tu, naik jumpe pengantin jap then terus melantak sbb sumer dh kebulur terutama si Ras sengal tu... Dh la makan banyak, kate nak diet.. Ingat skit Ras ko tu nak kawin next month..huhu~~ Dah abz makan tunggu dak2 dari ipoh mai.. Ramai gakla yg datang, ader yg dr Teluk intan & Taiping pun mai gak.. Dh kekenyangan & letih lepak kul 2.00pm tolak balik penang.. Chiaoz~~

Mem'busy'kan diri for a few weeks...

It's quite long time i ain't babbling in my blog. It's all about time, i was a lil' bz quite a few days before.. Alotz to story but then i almost forgot what are those about..hehehe.. Mmmm..if im not mistaken, last friday (11/12/09) my gud old friend had a big day... I wish her "Selamat Bertunang" and hopes dis would remind her to behave her 'kesengalan', i juz really2 can't zipped my mouth to mention dat name but to considered the request from her herself, i juz can't babes.. So all of u guys could figure it out k? Need a clue?? Mmm..i dun think so..even a single clue is forbidden here..hihihi~~


Guess who??Hahaha...

After all.. Aku arap lepas ni aku xkena bamboo la ngan minah ni..hahaha... Sorry bebs..aku masih mengikuti syarat2 yg ditetapkan.. I followed the rules.. So hope u agreed wif me..hahaha.. Klu x mati aku kena marah.. Wakakaka... Actually im not going to told everyone that u've been caveated by sumone, juz drop to say 'Congrate laling~~'....


Khamis, 10 Disember 2009

Sedar atau tidak...~~

Ini adalah gambar tanah perkuburan Islam di Singapore...

Astaghfirullahhal' azim.. nauzibilla himin zalik


Sabda Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wasallam:
Dari Jabir radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya.”

(Hadith Riwayat Imam Muslim)



Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama jenazah adalah diharamkan yang telah menular dikalangan orang-orang Islam kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kuno dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga..
Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata’ ala.
Di sini aku cuba berkongsi ilmu & pengetahuan yg aku perolehi melalui emel yg diforwardkan kepada aku. Lepas baca msg ni, aku sendiri terkejut tgk suasana tnah perkuburan Islam kat Singapore, lain sangat ngan suasana tanah perkuburan Islam kat kampung aku yg hanya terpacak 2 batu nesan jew, xtaula kat tmpt kowang camne.. Lain sangat2... Tp tula,zaman skunk ni, klu perati betul2 kubur pun orang nak buat bg cantik2 kan? Padahal Penghulu kita Nabi Muhammad saw sndr dh tggal kan hadith utk dijadikan panduan. Pelik tp benar.. Tula realiti dunia sekarang.. Ambil masa dan renugn2kan la ek?

Selasa, 8 Disember 2009

Pilih yang mana satu kamu nyer.. (*,*)

Punggung dan paha merupakan pusat segala pergerakan badan. Ia menentukan cara kita bergerak memajukan diri kita dalam kehidupan.Terdapat 5 bentuk punggung dan paha iaitu seimbang, bulat, rata, besar dan tinggi. Yang mana satu anda??
(Sekadar suka2.. Jangan percaya fakta2 tersebut ye kawan2, kebetulan mungkin??)

1. Seimbang
Paha dan punggungnya seimbang.Tidak terlalu besar.Tidak terlalu kecil. Tidak terlalu bulat.. Tidak terlalu rata. Pemiliknya dikatakan seorang yang tenang dan pemurah.Bakal ibu dan bapa yang baik. Seorang ibu yang sangat penyayang.Seorang bapa yang jelas pemikiran ke man a hala tuju keluarganya dan sangat berjaya dalam kerjayanya. Perjalanan hidup teratur tanpa banyak masalah dan stabil.

2. Bulat
Individu yang mempunyai punggung yang bulat adalah seseorang yang berjiwa kental, idealistik,periang, sentiasa berse man gat, pandai mengawal perbelanjaan, suka bersosiol dan boleh bergaul dengan sesiapa sahaja. Kuat mengharungi segala cabaran hidup sama ada cabaran yang baik atau yang buruk.

3. Tinggi
Punggung tinggi ke atas. Orang ini dikatakan mempunyai daya seks yang sangat tinggi. Sangat disukai ramai. Tidak kisah dengan kata-kata negative orang lain. Hatinya tidak mudah sensitif dengan kata-kata yang diluahkan orang lain. Suka berse ron ok. Orang ini suka membuat sesuatu mengikut hati dan perasaan bukan fikiran menyebabkannya sukar mendapat status tinggi dalam masyarakat.

4. Besar
Pemilik punggung besar dan paha besar seorang yang ro man tik. Subur. Sihat. Penuh rasa cinta. Sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai cita-cita.. Ceria,pemurah dan bijak menguruskan kewangan. Baginya tidak ada yang mustahil. Segalanya boleh diatasi. Jenis no problem.. Sentiasa mengukur kejayaan diri dengan jumlah harta dan wang yang mampu dikumpulkan.

5. Rata
Punggungnya rata atau hampir samarata dengan ba dan. Ia melambangkan empunya diri yang lurus, bijak danterlalu idealistik. Tidak pandai mencari peluang berniaga. Jika perempuan, ia dikatakan tidak subur dan tidak mempunyai anak lebih dari satu. Tidak mempunyai perancangan masa depan yang jelas. Terlalu berserah kepada keadaan tanpa ada insiatif untuk memajukan diri.

Isnin, 7 Disember 2009

Masya Allah...

KERETA jenis Ford Laser hilang kawalan dan terjatuh menerusi bumbung serta terbalik menghempap tiga pelajar perempuan Kolej Kejururawatan Masterskill di celah eskalator tingkat bawah pusat beli-belah, KB Mall.

PEMANDU kereta, Nor Ain yang cedera ditenangkan anggota penyelamat.


SEORANG mangsa yang parah diusung, sementara rakannya, Siti Nor Amira mati di tempat kejadian.

Masya Allah... Mula2 dapat tau berita ni dari kawan aku si jaja yg sengal tu gelabah jugakla aku almaklumla tragedi tu berlaku kat tmpt kelahiran aku sndr. Risau gak kalau2 ade saudara-mara or kenalan aku yang menjadi salah sorang dari mangsa2 yang terbabit. Tp Alhamdulillah xde saudara aku yg terbabit dlm kemalangan tu. Walau apepun moga keluarga adik Siti Nor Amira Shamsuddin, 19, dari Gua Musang, adik Siti Nordiana Azman, 18, dari Wakaf Bharu, Tumpat dan adik Rashidah Ahmad Lotfi, 24, dari Jerteh, Terengganu tabah menghadapi dugaan ni. Kesemua mangsa menuntut di Kampus Metro Masterskill Kota Bharu.

Dunia skunk macam2 hal kan? Jangan ingat apabila kita berada di tempat yang dirasakan jauh dari bahaya itu adalah merupakan tempat yang paling selamat. Malang tak berbau..jd ape saja boleh berlaku. Betul la orang kata kalau dah sampai ajal tu kat mana2 pun jadi. Bila dh sampai janji Allah necaya ia tidak akan terlewat walaupun sesaat. Jadi sebagai peringatan untuk diri aku sendiri & sahabat aku sekaliannye, sentiasala bersedia dengan sebarang kemungkinan. Persiapkanla diri seadanya untuk bekalan kita ke destinasi abadi. Semoga masih ada ruang buat kita semua utk berada di kalangan hambaNya yang dikasihi.Amin..

Bukan nak bertazkirah tp cuma mengambil ruang & kesempatan untuk muhasabah diri. Alang2 ada blog xsalah aku kongsi dengan kawan2 kan? (',')

Sabtu, 5 Disember 2009

Apa sebenarnya...

Aku baru balik ni, td kua g setelkan beberapa urusan. Ingat sesambil tu nak cari majalah Pengantin nak wat reference tp kat sni susah tul nak nak cari majalah tu. Hampess tul.. So alang2 kua td singgah ar butik jap, ader la 1 baju tu aku tengok, cantik bangat seh.. tp aku xbeli pun sbb niat asal td bukan kua nk somping pun, sajer nak g cuci mata..hehehe.. Klu ader rezki aku, aku p kedai tu lg sekali ader lg la baju tu ek? Malas nk jd pemboros sgt (haha..ayat cover sbb poket kosong ni..)

Td masa nak msuk Sunway Karnival Mall ader sumtin happened tp kira aku ni dh terselamat dari 1 mara bahaya utk arini, agak2nye Allah masih nak pelihara aku sbb sblum kua keta td aku baca Bismillah.. hehehe..Syukur Alhamdulillah.. And 1 lg nsb bek kak ni ader, mekasih ye sis sbb selamatkan aku..huhu~~ Apela silap aku arini ek? Kira ada hikmah la ni, kena muhasabah diri n pikir balik ape salah aku buat sepanjang arini..huhu~~

Ayoopp... Masuk arini dh 2 ari kelopak mata aku yang belah kiri ni asek bergerak2 jew.. Ado orang kate mayb nak tengok orang jauh, masalahnya aku yg duk jauh dr kaum famili,hehehe.. And ade plak yang kate maybe nak nangis, Mmmm... Pada aku benda camni xperlu la kita percaya 0 ambik utk dijdkan petunjuk, jgn bebankan perasaan sndr utk pikiran kemungkinan2 yang kita sendiri wujudkan dari turun temurun.

Secara positif nye aku juz assume aku xcukup tido or dh terlebih tido sangat..hehe.. Tu pun kemungkinan jugak kan? So yang selebihnye doa jelah semoga tiada apa2 perkara buruk bakal berlaku. Amin....

Arini sonot bangat..ader jamuan sambutan ari lahir seh..dapat makan cup kek buah2an..hihi~~
Kla nak g smayang ni..lewat dh..Ish3..ni la gamaknye penyebab Allah bg dugaan cenggitu kat aku kan?? sembahyang pun lewat ni.. Astagfirullah...Una2.. Kla Chiaozzz....

Khamis, 3 Disember 2009

Waahhh..

Arini aku raser sangat letih..xtau nape..im soooo exhausted..!!!Mud pun kurang, nape ntah.. May b sbb td kua inspect n kena jalan jauh..huhu..Td dpt call kursus kawin mggu ni xde kat sni, kena postpone for another 2weeks. Mula2 igt nak wat kat klate coz of my future mother in law's condition. Tp xleh nak adjust for both of us to attend course in the same week, so rasernye no point la nak balik wat kat sana..

Aku bukan ape nak wat sama2 ngan dia, at least nnt dh lepas kawin, gaduh ke hape ke senang nak bg ayat "Awak igt x maser kursus dulu, ustaz ada cakap bla bla....hihi" (boley ke camtu?hahaha..) Lagipun aku raser lau 2-2 attend kursus yg sama kot2 la lepas ni opinion pun sama (alasan nak kursus sama la jgk ni)..hahaha..


OTH td pendy call, mak dia masih lg tiada pape perkembangan yg ke arah positif, so sekarang terpaksa cari alternatif utk ambik bibik, arap2 bibik yg datang nnt tu spesis yang leh pakai la. Lau tak tau la akibatnye nnt bik..huhu~~

Kla arini nak balik awai, nak rest n malam ni xsabau nak tengok klimaks citer Easy Fortune Happy Life kat 8 Channel pkul 8.30 mlm ye.. Tengok jangan x tengok. FYI hero yang bergelar Da Feng itu adalah Price Charming aku..Ensem bangat kamu lol..~~

Lol..I've got to go.. Chioaz...!!!

Yeehhaaa....Penantianku berakhir lg... ~~wink~~

Hehehe.. Tajuk cam besh jer, sebenarnye xde aper yang besh cangat pun, juz excited sbb aku dh dapat surat pengesahan dalam perkhidmatan. Alhamdulillah... Setelah hampir 1 tahun 9 bulan aku menyandang jawatan ni akhirnya aku dh berjaya dapat surat confirm..hihi.. Surat pengesahan dlm perkhidmatan aku utk jawatan skrg ni bermula pd tarikh 15/5/2009.

Even aku tau ramai dh kawan2 yang masuk 1 batch ngan aku awai2 lg dh dapat surat ni, at least penantian aku for the next step and my next plan dh terbuka luas.. Dah xpayah nak pk aku lum confirm lg la, keje bagi panas kerusi dulu la ape la.. Kiranya lesen dh dapat la ni utk melangkah lebih jauh (chewah..nk melangkah ke mana la agaknye ek?)... Xpela..aku masih perlu berusaha untuk mengejar ape yg belum tercapai, perjalanan hidup ni bukan stakat ni je, byk lagi yang perlu digapai either for the journey of life or for 'akhirat'. There a will, there's a way...

BTW aku nak sambung skit cite pasal bakal mak mertua, alhamdulillah 2 3 arini aku diberitahu keadaan beliau semakin stabil tp right side body dia masih lg xleh nak gerak. Aku harap lepas ni anggota badan yg lemah tu akan kembali pulih cam biasa.. Insya allah... Kla dulu guys..i've got some works to do... Chioazz~~

Makan~~~ Lalala~~

Ari2 orang opis ni wat kenduri..Alhamdulillah..moga2 dimurahkan rezki pada si polan yang baik ati tiu..hihi..kemarin dapat makan bubur kacang ijau free 2 mug besau..arini dapat lak makan meehun sup semangkuk..huhu~~ Bahagia sungguh ati ini..Ekeke..Asek makan jew..Berjaya sungguh penternakan badan aku akhir2 ini..hehehe..

Esok plak ader majlis sambutan ari jadi staff utk bulan 9-12 plak, pastu ada jamuan makan2 lagi..waaahhh...makan lagi..capek bangat ni..waduh2..!! Ape2 pun syukur pada Tuhan ye.. :-) Kla..aku nak p makan meehun ni..Jom ar... Chioazz~~

Selasa, 1 Disember 2009

RaYa yG mEnGhaRuKan...HuhUhuH~~

Next story is regarding on what was happended on 2nd day of hari raya haji. I had being informed that keadaan mak fendy makin teruk, so plan on that day has been cancelled. Aku paham sbb keadaan mak dia memang xmengizinkan utk famili dia & yg lain2 datang ke rumah aku aritu. Seday jgk tp aku terima dugaan ni dengan ati yang lapang. May be ader hikmah di sebalik ape yg berlaku. Xpela..pihak dia pun dh mintak maaf ngan umi n ayah aku. Eventualy aku paham, mesti timbul jugak sekelumit perasaan kecewa dlm ati parents aku atas ape yang berlaku tp kita hanya mampu merancang tp semuanya dh ditentukan oleh Nya. Jadi aku rase aku yang bertanggungjawab utk tenangkan ati umi n ayah aku atas ape yang berlaku n aku yakin mereka memahami situasi yg berlaku masa tu.

So on that day juz berlangsung kenduri arwah jelah, xpela at least rumah aku masih lagi meriah ngan kedatangan tetamu2 lain. Sebenarnya banyak yang aku plan utk raya ni, nampak gayanya semua plan kena reshuffle balik coz should be based on his mum's condition. Aku mintak maaf banyak2 ngan Adeq sbb xdapt p beraya umah mu ye sayang.. i really wanna c u but i juz can't coz of few reasons. Aku mtk ampun cangat2 sama kamu ya.. Juga buat Nizam & Ida aku mitak maaf sbb xdapat hadir kenduri korang.. Memang xsempat sangat masa tu.. Aku mintak mahap sangat ye ngan korang sumer..!!

Masa aku untuk raya kali ni memang sangat2 limited. Ngan jaja pun aku xsempat nak jumpe padahal windu sangat nak jumpe kawan2 lamer.. Minah ni pun 1 hal aku suh datang umah pun xmai, ishk3..aku bukan xmoo ajak ko la, aku pesan through dini coz tepon aku kena bar start dr ari raya pertama sampaila semalam baru aku g bayau..Mintak maaf cgt kalu aku buat kowang sumer terasa, tp aku cangat2 kalut cuti kali ni..

Epilog sehari b4 & after rayer...(~_~)

Arini aku dh slmt sampai opis, Alhamdulillah.. Setelah cuti raya yg agak panjang arini aku dh memulakan tugas cam biasala. Nek bus mlm td, lbh kurang pkul 4.30 sampai kat terminal bus Butterworth. Seronok sangat dpt balik beraya nga famili kat kampung. Kumpul ramai2, meriah sangat2..

Tp banyak perkara berlaku di luar jangkaan aku raya kali ni, masa ondw dlm bus mlm rabu lepas, lbh kurang pkul 9.00 mlm cenggitu, pendy inform aku yg mak dia masuk ward sbb strock attack. Seday sangat sbb aku memang rapat ngan mak dia, dh anggap cam mak sendiri. Lagi mengharukan aku bile pendy call aku around 3.00am, dia cakap mak dia ngah tenat, masa tu Tuhan je tahu perasaan aku, klu boleh nak jew aku terbang p Hospital Pakar Perdana, nak nengok bakal mak mertua aku tu. Sumer adik beradik dia berkumpul & baca Yassin. Aku masa tu hanya mampu berdoa moga2 sumernye selamat.

Sampai umah lebih kurang pkul 4.30 pg, hajat ati nak p tgk mak dia kat HPP tp aku xde transport nk g sana. Xkan nak menyusahkan ayah aku plak, dia sendiri pun xbrapa pulih lg dari sakit pinggang. So aku terpaksala tunggu hingga hari dh cerah utk pendy dtg pick up aku. Seriously masa tu raser nyesal ngat xbalik ngan keta. Susah nak gerak sana sini, sumer terpaksa bergantung dengan orang lain.

Tengah hari tu baru aku gerak ke HPP, g tengok mak dia, Alhamdulillah around 3.30pm mak dia dh leh discharge. Cian ngat tengok mak dia, xde tenaga..nampak lemah jew.. Doc dah buat ultra sound & MRI kat mak dia, n we are being informed that ade darah beku kat dlm kepala n mak dia disahkan kena separa strock on the right side's body. Maha Suci Allah, besar dugaan buat diorang sempena raya aidiladha tahun ni. Tp aku suka tengok diorang adik beradik (bukan memuji sbb dia bakal suami aku tp honestly aku suka tengok cara diorang adik beradik jaga mak bapak diorang).. Masing2 tau tanggungjawab masing2, sbb ade some peoples around me juz ignored their parents. They do not even care either their parents are living in a good condition of healthy life instead of the parents themselves are care bout their children.

Petang tu aku g rumah pendy, tolong tengok2 mak dia. Her right side's body is weak & langsung xboleh angkat. Nak ke bilik air kena papah, nak makan kena suap etc. Tp semua anak menantu memang sangat membantu. I love to see this family. Sangat caring & full of love, bukan nak memuji tp tu reality. Xtau la aku ni mampu ke x nak jd cam diorang. Aku harap ape yang aku lihat tu boleh aku jadikan contoh n teladan utk aku membimbing adik2 aku plak utk jaga umi & ayah bile sampai masanya nnt. Insya allah...

Around 6pm aku gerak balik umah, sian kat umi wat keje sowang2..Anis pun lum sampai lagi coz dia balik bus malam nnt. Sampai umah malam tu aku tolong umi ape yang patut utk sambutan raya esok. Persiapan utk raya haji xdelah semeriah raya puasa, xde ape sangat yg nak dibuat. Insteaf of Aidilfitri Eids, hari raya haji ni kemeriahan dirasa bukan pd persiapan sblm raya tp persiapan di pagi raya n afterwards sbb sangat bz ngan kenduri makan2 daging..hehehe...

So di pagi raya aku bangun awal skit dr biasa n msak bihun goreng singapore jew.. Semalam xsempat nak beli pape utk menu pg raya, so aku masak sesimple yg mungkin jew sbb on raya kedua umah aku wt kenduri arwah plak. Xmoo kerah tenaga byk2 takut nnt kekurangan tenaga on that day (poyo je)..wakaka.. Pagi raya aku dpt call dr fendy, keadaan mak dia dh makin ok. So aku arap plan kitorang utk event esok (raya kedua) berjalan lancar.

Ni masuk cite len plak pasal ari raya korban, famili aku ambik 2bahagian utk korban tahun ni,so bagi kat umi n ayah aku yang niat korban. Nak dijadikan cite, ayah aku punyela semangat nak g korban, awai2 lg dia h bersiap nak g lapah lembu kt tempat sembelihan tu. Aku plak awai2 lg pesan "Ayah xpayahla duk mencangkung lapah daging lembu tu nnt, bia paih & apih jew yg buat, bg yg muda2 plak blajo. Ayah tu dhla baru lega dr sakit pinggang".

Nak tau ape jd??? Adik2 aku balik tgh hari tu tanpa ayah aku sbb ayah aku ngah tido umah m.sedara aku sbb sakit pinggang kena pusing ngan lembu pg raya tu. Ya ampun ayah ku sayang.. rupa2 nya lembu yg nk dikorbankan pg raya tu amuk, xmoo disembelih.. Jenuh la kaum2 adam kat tmpt sembelihan tu mengerah tenaga nak rebahkan lembu tu tp alih2 dia asek berjaya bangun smula jew. Yang ayah aku ni plak rajin sangat, duk jaga bahagian belakang (ekor) lembu, tengok2 ngan dia2 skali kena pusing ngan lembu sampai terguling2..Sian kat ayah..Xpasal2 sakit balik pinggang tu...Ayah..Ayah..Semoga kembali sembuh as soon as possible k?

Rabu, 25 November 2009

Berakhir sebuah penantian...

Alhamdulillah..akhirnye sampai gak ari rabu tanggal 25/11/2009 bersamaan dengan 8 zulhijjah 1430H..hehehe.. Sbnrnye xde ape yang istimewa ttg tarikh ni, aku just rs excited utk balik kampung. Dah hampir 2 bulan aku xbalik, naik sesak nafas ni (chewahh..). Bukan selalu aku leh kumpul adik beradik ramai2, dh besar2 cenggini semua ade kehidupan masing2 (even lum ader yg kawin lg tp cbok nga study ler..), berkumpul pun time cenggini jelah..nak wat camne.. ;-(

Tp xpe..quality time tu yang penting..kekeke.. So aku sangat bersemangat nak balik kampung kali ni. Banyak benda nak buat, macam2 aku dh plan dlm kepala ni. Hehehe.. Xsaba nak spend time ngan orang2 yg aku sayang (famili & kawan2 & xlupe utk tunang aku..hihi..)Raya kedua umah aku ader wat majlis skit (tp xleh gtau korang majlis tu sempena ape ye..) ngeh3~~ Tp aku mengalu2 kan korang yg tau umah aku katne utk dtg, korang leh mai lepas zohor k? Arap2 semua berjalan lancar..

Malam ni aku nek bus dlm pkul 10mlm bertolak dari Butterworth, moga2 kami sampai ke destinasi dengan selamat. So aku ambik kesempatan kat sini utk wish Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin... Chiaoss~~~

Selasa, 24 November 2009

Bila Hujan... ~~Lalala~~~

Kanak2 la golongan paling seronok bila tiba musim tengkujuh...

Kesian kat mangsa banjir yang terpaksa struggle nk selamatkan barang..

Mulia..Bukan hanya berusaha utk selamatkan diri tetapi juga makhluk lain ciptaan Tuhan..

Dalam minggu ni rasa2 nye main issue for newspaper's front page is about flood. Al-maklumla dah masuk musim tengkujuh dh pun sekarang ni. Pendek kata banjir kali ni melanda seluruh Malaysia, xde yang berkecuali, began in Kelantan & Terengganu then followed by Kedah & Perak. Tapi rasa2 nye skarang ni dah hampir 1 Malaysia dh mula gundah gulana sbb tmpt masing2 dah mula dinaiki air. Begini la lumrah alam, tiba masa setiap sesuatu akan memainkan peranan seperti yang telah ditetapkan oleh Penciptanya.

Teringat plak maser zaman kecik2 dulu, asal start jew musim tengkujuh aku n adik2 + sepupu sepapat memang seronot bangat..mau x nye, mase ni la saat paling bahagia nak main air banjir, nak wat rakit la apela.. Umi nga ayah lak time ni ler susah ati nga pranga anak2, sorang pun xdgr kate sbb sonot ngat men air banjir. Aku ni mmg budak kampung, duk pun kat kampung (cuma dh besor ni asek merantau jew..hehe..)jd biler banjir jew aku mest g umah nenek aku sbb kat situ la aku n sepupu2 berkumpul untuk meneruskan aktiviti semasa banjir.

Aku igt lg dulu, kitorang ramai2 kerah tenaga atuk aku suh buat rakit nga batang pisang, semata2 nak men air banjir, abih pokok pisang yg atuk n nenek tanam depan umah jd mangsa kami. Then spupu aku yang kecik2 plak santai ngan pelampung (tiub tayar) dlm air banjir kat laman umah atuk aku. Air banjir masa tu xsoh cakap la kaler ape, aku pun dh luper camne rase n bau air tu tp yang aku igt ms tu MAIN...MAIN..MAIN... Xpayah nak susah2 pk air ni ok ke x, bersih ke x..hehe.. Tp klu kater korang nak suh aku g main air banjir cam dulu2 balik skrg ni, aku pun dh xsanggup rasernye mengenangkan betapa 'bersihnye' air tersebut..Wakakaka.. Tp FYI saat2 camni la saat paling berharga dlm idup aku sbb aku rase sekarang dh xde budak2 yg main cam aku dulu2.

Adik2 aku skrg ni pun bila ujan cenggini xdenye nak turun main hujan cam kitorang dulu2(sbnrnya aku yg xbg, risau takut adik lemas..hehe..). Ape yang diorang buat? lepak dalam umah tengok tv..tak pun tido...xpon g shopping kompleks...xpun main game..xpun surfing tenet cam korang sumer ngah wat skrg ni (hehehe..) xbesh langsung kan?hehehe.. Raser xsaba cangat nak balik kampung malam esok. Windu nak mengimbas kenangan masa dulu2 even nenek kesayangan aku pun dh meninggal dunia (Al-Fatihah buat allahyarhmah Fatimah)pada tahun 2004. Windu pada kenangan2 yg tersemat kemas kat ingatan aku skrg ni.

Aku harap banjir kali ni membawa seribu rahmat n berkat kepada kita semua. Setiap dugaan tu hanya diberikan kepada mereka yang mampu utk memikulnye, jadi kepada kawan2 or sesapa saja yang merupakan mangsa banjir untuk kali ini, aku harap kalian tabah harungi dugaan ni. Especially kat adik2 yg terpaksa menghadapi exam SPM dlm banjir, duk dlm dewan exam pun dlm keadan basah & sejuk.. Of course situasi ni turut mengganggu konsentrasi korang utk jwb exam, walau apepun akak doakan korang sumer boleh menjawab sebaik mungkin.

Lastly, aku harap pada abang2 or kakak2 yang ader adik2 yang teramatla excited ngan iar banjir, tolongla tengok2 kan adik korang. Bertindak b4 it's too late.. Jangan salahkan keadaan klu dr sendiri x beringat.
Chiaozzz~~~~

Isnin, 23 November 2009

Lambat~~~ Una jgn wat cenggini..~~

Adui..arini balik awai skit..ambik time off kul 4.30 sbb nak g submit borang utk kursus kawin (baru nak g anta). Tunang tersayang membebel sampai aku dh xlarat nak dengar dh tp arini baru nak g submit. Arap2 still ade space utk wat kursus tu on 4th & 5th Dec ni. Luper la nak submit awai2..ish3..orang lain zaman blaja lg dh ambik, kitorang ni baru nak anta borang..

Kla..got to go now, arap2 sempat ler.. Chiao~~

Rabu, 18 November 2009

kE mANa DesTinAsi kiTa???



1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

bersabda: Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.' Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis...'
- Hadith Sahih Bukhari

~ perkara ni dah jadi dah.... depan mata.... walaupun sekadar tengok di berita perdana jam 8.00malam @ Al Jazeera.


2) Zina bermaharajalela.

'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang..' - Hadith Sahih Muslim

~ perkara ni dah jadi dah... depan mata... kat mana mana ada perkara macam ni. dah tahu malu lagi. kalau nabi Muhammad PBUH masih hidup, pasti baginda sedih melihat kejadian ini. sebab bukan ini yang baginda inginkan dari umatnya.


3) Bermaharajalela alat muzik.
'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka'. Ada yang bertanya kepada Rasulullah;
' Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?' Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita' - Ibnu Majah

~ perkara ni dah jadi dah... depan mata... paling senang nak jumpa depan television. adanya rancangan Akademi Fantasia, Malaysia Idol, artis perempuan yang membawa imej muslimah... dan pelbagai lagi... ini tak termasuk artis wanita yang macam perempuan nasrani dan yahudi.


4) Menghias masjid & membanggakannya.
' Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid' - Riwayat Nasai .

~ memang dah nampak dah... tak payah tengok kat luar negara, kat Malaysia ni pun ada... masjeed cukup main besar, tapi tak ramai jemaahnya. tempat yang ramai jemaah, sampai melimpah-limpah tak muat nak masuk buat solat jumaat tak nak diperluaskan lagi masjeed tu. biasanya orang macam ni lebih pentingkan, masjeed mana paling canggih... cantik....


5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.
'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.' - Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu...... ada jugak bapak yang tak ingat anak, suruh orang lain bela... bila anak dah besar, tak payah bela lagi, baru datang carik anak...


6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran'
- Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para ulama' yg tinggal... kalau yang ada ada ni tak tahu komitmen dia yang sebenarnya, samada betul tanggungjawabnya untuk kepentingan islam atau sekadar tempelan batuk di tangga..


7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
' Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh & hina).. Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia' - Riwayat Thabrani

~ George Bush , Ariel Sharon & kat Malaysia pun ada....


8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.' - Riwayat Ahmad

~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...


9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. ' Di antara anda² telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)... pakai kat umah cukupla tunjuk kat laki, dapat pahala besar... ini siap tunjuk kat orang.. nak tunjukkan betapa besar 'lurah aku', betapa besar pinggul aku', betapa ramping badan ku... betapa 'flat' perut ku .... etc... masyaAllah. kan senang pakai baju kurung, nak duduk selesa, nak berjalan selesa, nak buat ibadah umum (macam keluar bekerja mencari rezeki, pegi berniaga dan jumpa orang, menghadiri majlis perkahwinan etc) pun selesa. apatah lagi ibadah khusus (bersolat, tak nampakla kulit kalau telekung jarang, nak berzikir pun seronok, sebab menutup aurat, sebab berzikir ni walaupun pendek, tapi berulang kali memang ada kebaikannya, hanya Allah yang tahu, bukan kita.)


10) Bulan sabit kelihatan besar.
' Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung( membesarnya) bulan sabit.' - Riwayat Thabrani

~ tak caya gi tengok... atau tanya orang yang biasa dengan ilmu ini. pasti mereka tahu.


11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita. 'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie....... macam macam kan ....


12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu .......
& disembunyikan kesaksian yang benar.' - Riwayat Ahmad

~ tengok kes peperangan Iraq ... soheh serta sah nampak, tapi kita atau orang yang sepatutnya ... buat tak tahu jek....


13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²' - Sahih Muslim

~ Dubai dah turun salji..... Mina (tempat orang buat haji- bersihkan dosa) dah kene banjir....

Selasa, 17 November 2009

sHouLd i mAd???

Ishk3..org kater besday gal xleh marah2, xleh seday2 but im sooo into it. The whole day i was stucked with my fillin, i was soooooo mad...!!! How come he treats me this way, ape punye tunang la.. You know what guys, till now he wasn't wished me yet. Eeee...teruk tul la, ikut ati aku nak ngamuk jew kat dia tp arini aku tau, dia sangat la bz. Arini nak kena siapkan exam paper utk esok (suke wt keje last minit), wat lesson repot utk 4 bulan, then arini jgk kena prepare brg2 utk g kem 3 ari kat KT starting by today. But i won't accept any of the reasons, how dare he ignoring me on my birthday. Waaaaa.... (~_~)

I juz felt so sad bout this... (~_~) but it's okey. I will settle this down by tonite.. Perhaps he'll wish me by tonite b4 12am or thing getting worst..Hehehe..should i? Actually i juz did the same to him last two years..Hehe..So aku raser xpatut la aku nak marah dia but then i still want to..ngeh3~~ Ni la orang kate what u give u get back..!!HAHAHA.. Mmm..dun know to express my fillin rite now, i think i should get mad then i'll feel better..hehe..Do u think he deserve that??

Kla nak p smbhyg jap, sejuk kan ati yg membara ngan amarah ni..ngeh3~~
Chiaoz...

My wiShEs..



Today i become 25 years old, lot of things happened along the journey as i've gone through my ages. Alhamdulillah, i still alive to complete my duty to God, my parents, myself & others. Thanked to God again for extending my life for another year. Perhaps this new chapter for the phase of my life is better than before.

Nuthin much i've planned for this phase of my ages, hoping that i could mended & fixed my weaknesses and faults that i've did through the years. Actually lotz of targets i've been set up for myself, n most of 'em are not reach the goals yet. That's mean i MUST struggle so hard 'ala2' till da last breath 'gitu la' to achieve my aims.

So till the year i become 25th, i'll put my whole effort to become most adorable person for my family n myself n other surround me. Hehehe...
Perhaps by hoping for sumthin is better than hoping for nuthin. I believed on what people said about life which is LIFE WAS A CICRLE, AS WE GOT TO THE END OF IT, AS CLOSER & CLOSER WE GOT TO WHERE WE BEGAN. I would probably grabbed the chance to fixed everything that i've to, life juz once so make it worthwhile for doin sumthin that makes people appreciate most.

Maybe this year is my last phase for becoming as a single chicks,ahaks.. So for the next birthday i guess i'll become as a wife (perhap!). Rase cam xpuas lg nak being single nak enjoy ngan kawan2. OMG next year i'll become sumbody for sumone..!! Xpela, cam kawan aku kate, kawin xsemestinya xleh enjoy kan? TP biala ada batasan & under control. At least once u married, u've sumone that will look after u, taking a good care of u.. (~,~)

In and out, yg penting kita kena ingat, idup mesti ade peraturan baru everything goes right. If we're looking for sumthin good in life, we have to give the best as well. Tul x? Bak kater orang kampung aku la "What u give u'll get back."
Chiaos...

P/s: Anyway thanks to all my beloved frewns for ur wishes on my birthday. Lu y'all guys..!!

Jumaat, 13 November 2009

Ondw Back Home (11.11.2009)..


Sian dolphin ni..Patut la pupus sumer dh kena kokrit..ahaks..


Who am i for the next 5 years..a mum..??a boss...?? or still the same as i am today..


Arrghh..berat bangat dolphin ni..


main hide & seek aci x?cari cepat..Mane unna nyorok??


Kat lumut..lamer dh xp vacation..tp lumut still not in my list..hehe..


Baaa..baaa..cakk..!!


On the last day presentation last lbh kurang pkul 1.30, so after that having lunch 4 the last time kat IPN, then balik bilik utk packing barang. Satu hapa pun xkemas lg, mlm td penat sgt sbb kelas pun abh dh dekat kul 11, lepah sambil makan duyan lg, that's y xsempat nk packing awal2..

Lebih kuran gkul 3.15 kitorang bertolak balik, mula2 plan nak gerak pkul 2 tp mana nak sempat, nak xnak terpaksa lajgk tolak balik agak lewat la. According to our plan bnyak tmpt yg nak disinggah ondw balik tu. First detination kitorang lepak kat lumut jah, dah alang2 p area2 sana, singgah ler.. Pas somping barang2 laut tu, kitorang gerak untuk g cari tmpt makan, perut dh berkeroncong kaw2 punyer time tu. Pusing punye pusing last2 jumpe la 2 kedai makan ni kat manjung.,Banyak giler nyamuk duk gigit kaki, nak makan pun xselesa.

Dah abh makan, pkul 7.30 mlm gerak ke taiping plak, sepol nak p umah mak mertua dia, nak singgah ambil barang katanye. Sampai sna dlm pkul 8.30 mlm, tumpang sembahyang jap then terus gerak balik penang. Ondw balik ujan sangat lebat, aku dh xleh nak tahan mata yg sgt ngantuk sbb aku ambk pain killer (gg aku wat hal lg). Aku tido, rase2 nye k.yani n sepol je yg rancak bersembang, aku n ezani dh tangkap lentok tido.

Alhamdulillah dalam pkul 11.30 aku selamat sampai di pangsapuri sutera. kak ni plak awai2 dh anta msg xlarat nak tunggu aku balik, dh ngantuk sangat katanye. Xpela, aku paham..she must be so tired working 4 the whole day. xsampai stgh jam kat umah aku plak yang tangkap lentok coz im soooo tired travelled the whole day..Gudnite all..
Chiao...~~~

Kursus yg sangat sempoi..


Present our web site..Hakmilik cipta terpelihara gitu...


Dapat sijil dah on the last day...


Diorang sumer memang besh...


Mee udang ni sedap bangat tp ader 'bee attack' la..ngacau je..



Lepak sambil makan mee udang..

Ni first time aku p kursus anjuran kementerian lain, quite interesting compared to other courses that i had attended before. Sangat relaks.. Penceramah pun sempoi jew but the input is good. Banyak benda baru yang dapat ditimba from the course. Bilik @ hostel dia sangat yang sempoi, aku asal balik kelas jew layan movie star coz i love watching muvies sooooo much. Tiap2 malam sepanjang berkursus aku tido kul 2 pg sbb tgk cite, then pg2 liat nak bangun sbb dh ngantuk tido lewat malam. Unna memang xleh blah ar ngan prangai liat nak bangun pagi..Hahaha..

Then on the 2nd day kat sana kitorang wat trip p makan mee udang yang sangat femes kat sana. Besh la juga tp yang j dxbesh nye aku sakit gg, nikmat makan dh kena tarik about 50%. (~_~) sangat seday.. Nyesal xjaga gg leklok..waaaaa~~~~ Tapi aku masih boleh melantak mee udang tu..hahaha..kira ok lg la tu..

Lepas makan kitorg lepak2 jap tepi laut tp view xcantik sgt sbb air laut ngan surut masa tu, nampak selut jew. But that's okla..juz layan jew.. Bukan selalu leh lepak2 camtu kalu waktu keje, at least kepala rase ringan jew tengok laut yg terbentang luas tu.. Ngah lepak2 tu ujan plak turun so kitorang beransur la balik hostel. That nite ader klas lg sbb nak siapkan task utk presentation pg esok. So m alam tu bekerja keras la utk cari idea for the task.

Kul 10.30 lab dah nak tuttp, kitorang g supper kat dining jap then lepak kat bawah sambil makan durian. Besh siot dapat makan durian. Korang nak tau kat sana buah duroan tu dijual RM 1 jew sebiji, murah giler kan? Thanks to Sara, Fiza and the gang yg belanja kitorang makan duyan tu.. (",)
Chiao...

Lepaking After Kayak..


Lepaking lepas penat berkayak...


Bergaya ngan spek baru ni.. X.O.X.O..


Pose kat masjid terapung..


Sini la tempat tragedy tsunami berlaku..


Nice view to catch up..

Selesai berkayak lebih kurang pkul 2lbh, singgah sembahyang kat masjid terapung Tanjung Bunga. FYI masjid ni merupakan 1-1 nye masjid yang tidak musnah semasa tragedi tsunami 2004 (kalu xsilap aku). View kat situ very nice, sea view la katakan. Lepas smbhyg kitorang gerak g Gurney Plaza plak, besela woman interest, ape lg lau x g window shopping. Xbeli pun xpe janji leh cuci2 mate pun kira okla...ahaks..

Spend time utk window somping about 3 hours then kitorang gerak balik umah. Sian kat kak ila dia drive sowang2 jew, kami kat belakang sumer bantai tidoq. Penat giler.. Seb bek ade spek baru teman dia all the way back home. Huhu~~ Badan pun dh start rasa bisa2, bahu sakit, pinggang sakit, tang arms tu lenguh tul. Sampai jew umah aku p cari ubat panadol extend dengan harapan esok badan xde la bisa2 camni..huhu~~

Isnin, 9 November 2009

Akibat kayak... (~ ; ~)




Ari sabtu bersamaan 7 Nov 2009, warga famili JPPH Penang dengan seronoknye telah pergi berkayak di Tanjung Bunga (TB). Peserta yang telibat ade la lebih kurang 32 orang. Sumer yang join kayak tu memang sporting moting abez, ikut jadual aktiviti sepatutnya bermula pkul 9.00 tp aku n bdak2 S.Perai sampai dlm kul 9.30 kot.

Actually kitorang p naik 2 buah keta, 1 keta kak ila yg memuatkan k.ni, ija n k.yani (depa ni xtau jalan nk p sana) then sebuah lg keta ezani (aku & na'imah yg tumpang). Sementara tggu ezani p antar wife dia kat Sg. Pinang, aku call kak ila suh tggu somewhere supaya senang nk pick up bile ondw nk g Tanjung Bunga nnt. Nak jadi cerita, sembang punye sembang, tengok2 kitorang dh sampai TB tp lupe nak g pick up diorang kat Gurney Dive. Hahaha.. Cian diorang dkt ngan 1 jam tuggu kat situ, seb bek lepak kedai mamak leh gak pekena tosai..huah3..

Dah sampai lewat td, kitorang dgr taklimat sat pah tu Fessi bg masa salin baju jap n then cari pasangan utk program seterusnye. Aku chupp ngan Na'imah, kitorang diarahkan untuk pakai safety jacket, pastu kena p angkat kayak n paddle. Giler berat nak mampus kayak tu, nak tertonggeng aku ngan Na'imah berjuang nak angkat menatang tu..ahaks.. Seb bekla kami ber2 tough enough. Huah3..

Lepah setel agkt kayak, we were seperated into 2 group for next activities (water confidence). Masa tu aku, k.ni n ija dah la selamba badak jer pakai selipar jepun,haha.. So kami dinasihatkan utk berkaki ayam jer masuk dlm air tu, tobat geli mak.. Aku xtau laut jenis aper la TB tu, dasar laut dia bukannye pasir tp selut lembik cam lumut tu.. Tobat geli.. Dahla melekat kat kaki, yarkkk...!!

Masa wat water confidence tu aku seriously cuak, (almaklumla aku ni phobia skit duk dlm laut lama2), nak kena wat floating la, swimming la bubling la.. Aku manela nak reti brenang bagai ni.. Punye la takut aku nak wat floating, dalam duk kalut2 aku terpegang tangan Mr.Hoo..Hahaha..

Abes sesi water confidence, kami pilih partner laki - pompuan utk berkayak, aku raser lau couple pompuan - pompuan mau lembik ngah2 laut tu. Aku partner nga ezani, mamat kurus tu, huhu~~ Seb bek jalan gak kayak kami tu..huah3.. Sronok giler..!! Kami diajar cara yang betul untuk naik semula ke kayak sekiranya terjatuh ke dalam laut. Huhu~~

Ahad, 8 November 2009

Sampai suday...

Alhamdulillah.. Aku pun dh selamat sampai kt Institut Perakaunan Negara. Jauh bangat sih perjalanan nak sampai sni. Seb bek ezani bawak portable DVD, sepanjang perjalanan ni aku berjaya layan 2 CD Harry Potter. Besh siot..

Ezani n kak yani dh gelong kepala dh, perut masuk angin. Huhu~~ Berenti makan pun besh. Ni ngah layan taklimat aku curik masa jap.

Jumaat, 6 November 2009

Human Being....

That was sucked to finished a story today. Juz b'coz of a small issue, it juz ruined my few hours before i got finished my work. What the hell was goin on in this bloody dirty office,haha.. Jahatnye mulut aku!

Dari mggu lepas macam2 aku dgr orang citer kat blakang, bodoh tul..Coward la namanye nak kutuk2 blakang, xpuah ati gtaula depan2. Manusia ni macam2 la, aku xpaham sungguh n malas nak paham! Buang masa aku jew. Dari jadi kawan leh jadi musuh, patutnye benda2 kecik ni buleh la bawak berbincang. Masing2 dh besar panjang, lau sebab benda2 cam ji pun nak gadoh, aku kawan ngan lembu lg baguih. Adessss...

Xpela..aku pun dh malas nak pk, malas nak cakap banyak.. Nextweek aku ado courses 3 ari kat Sabak Bernam. So i'll see ya after 6 days onward k? Harap leh p kursus ngan aman la lepas ni. Juz need a space to calm down & relaxing. Bubai..

What the hell...

Tolong la wey jangan wat taik ari2 jumaat ni.. Cam taik ar arini.. nak kater xde ong bangun pagi td aku dh senyum lebar2..huhu~~ Malam tu siap mimpi jumpe Raja Perempuan Kedah lg,ahaks..

Tp arini memang cam 'bullshit'..malas nak sebut ayat yg lg terukk.. But it was suck..!! What a bloody Black Jack Hole..huah3.. Ape punye manusia la, kawan2 nak melawak pun nak berasa ati, tolong la.. kalu xleh melawak balik kampung tanam padi la woi.. Tensen tul aku... Tp xpela, pada yang berkenaan andai kata aku memang terlanjur kata aku mtk mahap banyak2. Yang penting aku tau niat aku macam mane, xde manknanye aku nak jatuhkan maruah ko ke hape ke, tu standard la orang melawak.. Then anything else ko nak percaya ke x ke, up to u la!!

Urusan aku dah selesai kat sini, mitak maaf pun sudah (event aku rasa cara aku xde la salah pun). Anything happend in future, i juz dun care. So life still go on, i am optimistic.. Juz dun care what ohters say bout u, live ur life up to the top of the sky... CHAYOK UNNA...!!!!!

Holly Friday...

Starting days with smile, xtau nape malam td mimpi pasal Raja Perempuan Kedah..haha..(Agaknye sbb kuat sgt ngutuk Final Gadis Melayu mlm td kot).. Aku pun xpaham pasai ape dia leh muncul dlm mimpi aku...huah3..

Arini opis wat bacaan yassin & tahlil (dptla makan bihun grg free) ngeh3~~ tp gg aku sakit, xleh nak makan sgt... Napela gg ni sakit sokmo (nak g jumpe doc takut).. ahaks.. Tengokla cuti raya nnt aku g la jumpe "doc mama" aku tu.. Arap2 gg aku ni leh diselamatkan lg, lau x rongak la jawabnye..HAHAHA...

Sat g lunch hour ader wat small gathering yg ala2 farewell utk bdak praktikal kat MCD.. MCD?ahaks.. Bukan aku alergic ke ngan MCD baru2 ni? Huhu~~ Tragic tul la opis Seberang Perai ni (berkata sambil tesenyum m'igtkan prangai2 pakcik makcik kt sni).. Suka ati korang la, janji aku bahagia nak wat ape yang aku suke, xgitu ker?

Khamis, 5 November 2009

Early Preparation...I Guess..!!

Alhamdulillah arini aku dh setelkan my 1st report (ala2 1st debut gitu..hehe..) for Land Acquisition Case. Hearing will be held on 10th of Nov at JKPTG, hope everything will fine.

Buhsan seh, arini pinjam magazine "pengantin" ngan k.ila (konon2 nak wat reference utk event aku nnt). Bukan xnak beli sendiri tp kat sni susah tul la nak jumpa magazine ni. Klu p kedai buku pun kompem magazine nan satu ni xde (xde jodoh nga aku gamaknye..hehe..).

Bukan ape, aku saje nak usha2 design baju, look up for sum ideas on gubahan hantaran aku nnt, n a lil' bit on latest theme for pelamin. Ahaks..poyo jew aku ni, padahal majlis lambat lg..hehe.. Juz be prepared and planned to manage my budget. People said, the time that u're spending together to prepare for the event is the best path of ur wedding. Mana x nye, ada je yang xkena, pening kepala pk camne nak end up with final verdict so that both parties could have a big smile.

Tu la dugaan namanya kan? In fact, we can learn how to tolerate for each other. Tp aku sendiri pun maintain gak ngan perangai 'ikut suka aku' jew,lalalala.. sian la kat pendy tu.. I guess, tu adalah prangai standard utk org pompuan "Lady First".. Tak gitu ke? Okey gak wat camtu, baru puah ati..haha.. Tp lepah kawin aku kena ubah style raser nye..ngeh3..

Polisi NAP...baik @ buruk?

**Note : Petikan ini diambil dari blog Mohammad Khir Toyo (ex-MB Selangor).

Kereta Lama, Peraturan Baru
1. Keputusan kerajaan mewajibkan kenderaan berusia 15 tahun ke atas menjalani pemeriksaan tahunan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) dengan alasan untuk mengelakkan kemalangan menimbulkan suasana yang kurang senang dari kalangan masyarakat.

2. Dalam Bajet 2010 baru-baru ini, kerajaan mengumumkan mulai 1 Januari tahun depan, semua kenderaan penumpang berusia 15 tahun ke atas wajib membuat pemeriksaan tahunan di Puspakom sebagai syarat memperbaharui cukai jalan.

3. Ada dua alasan yang dapat saya garap dari kenyataan beberapa pemimpin negara:


A. Ia sebahagian langkah baru yang diperkenalkan di bawah Dasar Automotif Nasional (NAP) bagi meningkatkan daya saing industri automotif tempatan

B. Ia untuk memastikan kenderaan di atas jalan raya berada dalam keadaan yang selamat dan sesuai.

4. Alasan pertama tersebut jelas sekali tidak memikirkan kepentingan rakyat banyak tetapi hanya mengutamakan penjual kereta. Ini akan memberi kesan imej yang tidak baik kepada kerajaan. Seolah-olah kerajaan ingin memaksa rakyat menukar kereta baru setiap lima belas tahun.

5. Mungkin di beberapa negara maju ia boleh dilaksanakan. Namun dalam konteks di Malaysia ada yang berhutang sehingga 9 tahun untuk membeli sebuah kereta. Apakah mereka perlu dibebankan dengan satu lagi hutang kereta enam tahun selepasnya?

6. Demikian juga isu untuk menjaga tahap keselamatan kereta dengan mewajibkan pemeriksaan Puspakom.

7. Ramai rakyat tertanya apakah pemeriksaan Puspakom dapat menjamin tahap keselamatan kereta atau sekadar satu lagi cara agensi tersebut membuat wang.

8. Apakah tidak mustahil nanti kita tetap akan melihat kereta yang sudah daif masih di atas jalan dan diluluskan oleh Puspakom, seperti mana lori dan bas yang berasap tebal masih lepas bebas di jalan raya biar pun perlu menjalani pemeriksaan setiap enam bulan?

9. Selebihnya kerajaan juga perlu memikirkan bahawa majoriti pemilik kenderaan yang berusia 15 tahun ke atas ini tinggal di luar bandar. Mereka bukan sahaja berpendapatan rendah malah tinggal jauh dari Puspakom.

10. Untuk ke bandar-bandar utama untuk mengadakan pemeriksaan di Puspakom dan mengeluarkan bayaran antara RM 40 - 60 tentulah merupakan satu bebanan.

11. Ramai juga yang tertanya-tanya inikah cara kerajaan BN mahu membalas sokongan kuat pengundi luar bandar dalam pilihan raya lalu?

12. Saya tidak fikir pembuat polisi mengambil kira isu penduduk luar bandar ini. Mungkin kerana ternampak beberapa kereta buruk di dalam bandaraya Kuala Lumpur maka ada pegawai tertentu membuat saranan ini.

13. Justeru kajian semula perlu dilakukan ke atas keputusan ini. Jika mahu dilaksanakan juga saya cadangkan agar kerajaan menanggung kos pemeriksaan kereta ini atau mengenakan bayaran minima antara RM 5 - 10.

14. Pemeriksaannya pula hendaklah setiap 5 tahun bukannya setiap tahun. Ini akan mengurangkan bebanan rakyat berpendapatan rendah.

Untuk melaksanakan sesuatu dasar bagi manfaat semua biarlah ibarat menarik rambut dari tepung, rambut jangan putus, tepung jangan selerak.

P/s : Diharap kalian bolehlah berkongsi pendapat masing2 berkenaan petikan ini & dasar2 baru yang telah diusulkan oleh Najib dalam tempoh yang begitu sesingkat ini.

Rabu, 4 November 2009

Bapa Yg Kejam

Buruk tul prangai bapak budak ni..sian kat baby tu nak todo pun xleh. Hahaha.. lawak giler, masa dapat emel ni aku takut gak nak tengok, takut mmg kejam tul. Tp that's funny la.. Juz pitty that cute lil' baby, asek terperanjat je dgr bapak dia berdengkur. Sian diek..!!
video

Yellow milky yummy...



Haha..tu gulai yang aku n k.ni masak malam td. Rajin kan? (sebenarnye ni plan nak berjimat sbb dh kekeringan budget) ngeh3..

Ondw balik smlm aku p Bndr Sunway jap, ija nak pegi bank. Dah setel semua urusan kitorang nak gerak balik umah but suddenly aku rase cam tayar keta aku tu kurang angin plak, singgah kat petronas jap ingat nak isi angin (walaupun aku xpandai nak isi angin keta tu). Ape lg, tepon bagai la aku kat tunang aku tu nak tny camne nak buat, brape pressure angin nak kena set (besela org pompuan..hehe..). Sampai kat stesen petronas skali tgk2 pam angin tu plak rosak. Ape punye terukla maintainance kat situ. Hampesss...

Nak tau aku wat ape? Aku pusing g Bndr Sunway balik then aku cari kedai tayar. Haha..malu gak sbb p kedai tu semata2 utk isi angin tayar keta aku jew, tp nak wat camne aku tebalkan jugakla muke aku ni. Hehe.. Staff kat situ pun sengih2 jew tengok kitorang, dalam ati ni malu xsoh nak kate tp aku wat bodow jelah. Dah setel sumer kitorang chow la sbb perut dh lapar tahap kebulur.

Malam td kitorang mulakan acara masak memasak, teringat plak kat k.wanis masa nyewa umah kat bandar tun razak, she loves to cook while i love to eat. Hehe.. Agak2 dalam pukul 9 baru leh makan, besh siot ikan masak lemak kuning yang kitorang masak tu, fuhhh..masing2 makan sampai xdengar suara.. ALhamdulillah...

As ussual malam2 xde pape yang menarik pun...lepak, tengok tv & tido...zzzzz....

Selasa, 3 November 2009

Gimme space..

Skunk dh abez opis hours, leh ar lepak sesambil karang blog aku ni, petang2 cenggini tiba2 teringat plak psal 'peristiwa' last weekend. Aku xmau citer detail la bout da story but i'll sharing sumthin behind the story. In and out, aku nak tny pendapat korang la, ape korang rasa lau there's sumbody tremendously care bout u (sumtimes it comes so hard to handle the situation) (*_*) but u know y he treats u that way. U know he loves u much as u are, but sumtimes when it cum as trouble that will makes double trouble.

Actually me myself always trapped in this situation and sumtimes simple thing comes so difficult to interpret coz of misunderstanding. Fester if u can't give a damn good reason for what was going on. And it worsen if u can't handle urself to be mo endurance. I think that was nice to give a try for u both to having ur privacy (by giving urself a space) to appraise the masterpiece.

Take ur time to judge urself either u shud stick on ur verdict or being mo optimist to settle down the matters. I believe, the time space will giving u a chance to feel the loneliness & neglected. By the time u'll realised that being loved by sumone is greater than havent being so. For me the space actually can help u to make the distance getting smaller than before, and teach u to appreciate things that u already had.


Got to go..aku sambung lagi esok k?Bubai..

Makan sampai sebu..


Ni dia buah durian yg dh selamat aku korbankan bersama housemate aku..2 biji lagi tau...

Malam semalam xtau nape selera makan aku tiba2 je slightly risen not as ussual, FYI aku g pasar malam beli 1 bungkus nasi kerabu & laksa. Then ondw back i dropped by kat umah m.cik housemate aku to pick up some durians. I like durians alotz. Dah sampai umah aku belasah makan ns kerabu, then we're struggling to eat durians (maklumla kat umah ayah yg tolong kopek). U know what, me & k.ni finished 2 biji durians without no doubt. Rehat jap ija datang umah, kitorang kopek lagi sebijik, pulun lagi la kami makan durian tu..huah3.. Lepas makan durian tu aku makan plak laksa, gilow sebu perut aku time tu.

Lepas ija balik aku lepak ngan k.ni sambil2 tgk tv, tetiba aku rs xleh nak gelak, perut jadi kejang, nak pegang pun xleh..haha.. Yang kelakau nye, kepala pn jadi pening. Aku bangun n try to stand up, relax jap tp still sakit. That was painful, for a moment aku rase nak vommit, seb bek sempat masuk toilet. Agaknye la tank inside my stomach juz full wif all kind of stuff. Luckily my stomach juz be fine after that, Gosh.. Can sleep well till mownink.. (",)

Labu oh labu...

Inila rupe Labu yang aku masak..cam ape jew...haha...


Tiba2 teringin nak makan "labu sira" (aku xtau korang panggil ape tp cr masakan buah labu tu dimasak ngan gula + air). B4 this xpernah try buat lg, then aku call umi tny cara nak buat camne, yang klakaunye bahan2 yang diperlukan pun xlengkap. Daun pandan xde, kapur pun xde, tp aku belasah gak masak labu tu sbb dah teringin sgt nak makan. Umi aku dah gtau jangan letak lama sgt labu tu atas dapur sbb takut lembik @ hancur, lepas air gula mendidih aku masukkan labu tu then aku n my beloved housemate lepak kat ruang tamu sambil tgk tv. Lepak punye lepak, skali aku terlupa labu kat atas dapur tu..ahaks.. Seb bek x itam periuk aku tu, tp labu aku lembik lol..hahaha..xjadik pun. Tp dh sbb teringin sgt aku makan gak la labu tu even aku dh leh agak ape rasenye..haha.. Telan jelah, nak buang kang membazir lak. Camni la kalu orang dh rajin sgt masuk dapur nak wat benda simple pun xl eh..ngeh3..

Jumaat, 30 Oktober 2009

How to heal (^_^)...




I dedicated this topic to sumone who is in confucius & can't think straight..hehe..(jaja u better read this carefully..!!)Mmmm..where to start actually?? For introduction la ek, confuse to make decision is a normal thing for everybody especially to decide 'sumthing' big for ur future life, rite? Ecewah..cam pakar kaunselor ar plop aku ni..hahaha..xdela aku cakap based own my own experience...i was sooo bad in making decisions...(sbb tu la xdpt jd pegawai gamaknyo..haha..)

Ooopss..back to our topic, korang pernah x fall in love at wrong time??xpaham??Cenggini maksud aku, jatuh cinta biler dh ada cinta..haha..cam doc lurve plop rase.. Sebenarnye aku bukan ape, juz nak curahkan idea n sharing nga korang klu2 korang ader cdgn yg lg bernas utk topic ni..leh kita kongsi sama2..tak gitu babes?

Aku bg contoh situasi sorang pall aku k, dah dekat nak tunang tetiba ati dia dh jatuh sampai tergolek2 kat sumbody that she neva expect would knocking her heart. Yela..giler ko nak fall in love when u already have one. Lau players tu len cite la, masalahnye skrg bercinta ngan bakal tunang dah almost 5 years (rite dude?) tup2 dh dekat ngan majlis jd cenggini..mau xgelong kepala pk nak teruskan ke x nak teruskan engagement tu..

Biler dalam situasi camni kadang2 kita jd kurang waras utk buat pertimbangan...pernah dengar x orang cakap, 'benda' klu masih baru xde yang xeloknye semua nampak perfect,weaknesses lgsg xnampak tp kalu benda dh lama, yang elok pn nampak xelok, pendek kato serba xkena. So camtu jgk dgn kehidupan kita, klu dh lamer ngat couple kdg2 raser boring tu memamg akan wujud lg2 lau ngah gaduh, memang xleh nak control kan? Then ape kaitan nga topic kita skrg ni ek?

Meh aku nak explain, i'll make it short k?dlm hbgn pn memang camtu la...klu dh lama sgt bercinta lg la banyak dugaan, ape yg penting..bear in mind "we have to love sumone that loves us mo than we do"...aku rase tu la kunci bahagia dia..klu ngah panas @ sakit ati @ fade up @ give up nga prangai si dia, try to think what is the best thing he had done to u that others neva did. Lg satu guys, new relationship is sweet b'coz everything happend under control & unnatural. Each of u try to be & to look perfect for each other. Otherwise u're cheating each other, am i rite?

Jadi pada aku, stick to ur lover who is always be there for u no matter how hard u strive to make ur day. Lagi2 bile kita dh ader hala tuju dlm hbgn b4 the third party appeared, but depend on cituation too..klu dh sampai xboleh nak bahagia lgsg ngan existing relation no point la kita nak take risk nak survive gak..kang jd jandi xpasal2..hehehe... (na'uzubillah)..

Tp still xleh nk lupakan third party tu? Aku rase the best way to heal is to keep him away. Trust me..Keep the distance will help u to cure that feeling. SO babes ko dh nampak ape point utama? Chayok2....!!! All the best k?

Semua ni hanya la idea aku semata2..Sesapa lg yg ader idea leh ar tulum aku, gimme urs... (",) Aku nak balik dh ni..c ya next monday.

Alhamdulillah...

Ingat lagi x pasal mak kawan aku yang aku citer last 2 days?? alhamdulillah...everything's going smooth... She had passed through the operation so well 2 days ago.. So babes, aku doakan mama mu cepat sembuh and perhaps that cancer's cell is utter varnished inside her. Lagi satu aku ader terbaca pasal habbatul sauda, i think she should try this b'coz there's hadith from Rasullullah said habbatul sauda is the best medicine & cure for all the deseases except death.

So from this story, i guess we (for women only) should be aware & concern & care much bout our health...and love urself...love ur body...Do regular check up to avoid this killer desease!!

Macam-macam hal...


Hari ni ari last keje..semangat skit nak wat keje sbb dh nak cuti kan esok..hehe..xde per nak share sebenarnye, tp nak wat luahan raser xpuah ati nga staff kat opis aku niRasernye xperlu la aku nak mention saper org berkenaan tu, cukupla aku yg kenal manusia sedemikian rupa, korang jd pendengar aku sedahla ek?

Camnila al kesahnye...semalam aku nga bebudak opis dalam 6 org gitu lepak sambil makan MCD kat meeting room sbb pantry dh penuh (masa lunch ye). Al-maklum byk sgt duit, tgh2 kering cenggini pun sempat lg g beli MCD..hehe..Rasenye xdela salah pn kalu kitorang makan kt meeting room tu coz xnak la org lain nampak, nk pelawa pn sebanyak mn sangat la benda alah tu(isi perut aku sorg pn lum tentu kenyang lg..wah3..) bukan la aku kedekut ke hape..korang paham kan?ahaks..

Nak tau masuk opis arini timbul citer ape???hahaha..gelak dulu ek (nak cover anger ni). Ade la sorang hamba Allah ni duk bercerita kat org len plak, kate kitorang xpatut la buat camtu..makan group2 cam tu..."Eh buduh ke hape orang tu, xkan la aku nak makan MCD pun nak ajak 1 opis...plz la wei..nak makan beli ar sndr, ape masalah dia? Korang raser benda tu salah ke? Xkan aku nak order MCD tu 1 opis kot..giler ke??org kaye pn xde buat camtu rasernyer..hahaha..marah sungguh aku ni..

Yang xtahannye..tukang duk jaja cerita tu bukannye pompuan, laki ko...lawak x? Buduh tul la...Aku pun xpaham ape masalah dia..pelik sungguh manusia ni? Xpayahla nak tambah dosa kering mengata orang kat belakang (ni nga aku skali dpt dosa kutuk doa dlm ni..hehehe...) Siap kutuk cakap kitorang ni kroni la hape la..masalahnye dh ko teringin nak makan beli la..Kalu xde duit duk sengap..huhu~~

Korang raser salah ke tindakan aku n orang2 yang trlibat tu...??

://meoriszwan.blogspot.com --- .:[ ideologi ]:. --- http

://meoriszwan.blogspot.com --- .:[ ideologi ]:. --- http

radio malaysia

Khamis, 29 Oktober 2009

Aku ke yang salah...



Cheh..al-kesahnye pkul 4.45 td aku diberikan 1 kes PT utk nilaian tapak parking masjid. Okla tu sumthing new to learn, aku xde la kesah pn kena wat keje ni tp jgnla bg last minit sayang oi...xkan bg arini esok dh nak..aku xkesah pun nak tolong sesape je yg memerlukan pertolongan aku ni sbb aku mmg suke tolong ore.(Ooo..korang gelak ye?haha..betul pe..) (',')

Aku tau kes diorang banyak & aku memang ditugaskan utk membantu diorang2 tu.."my pleasure" gittu...Tindakan aku create'post' cenggitu bukan niat nak memprotes tp juz sharing (xde menda nak tulis la katakan..)Anyway i wish thanks alot to kat kak zana sbb sudi take over case tu. Aku xde masalah pun nak buat kes tu, cuma td ngah pening2 duk wat kes lagi satu tu. Xde niat pn nak say 'no' to boss...ahaks...Lagipun buhsan gak lau xde keje nak buat, asek surfing tenet jew, buang duit krajaan kan..ngeh3~~~

So utk tunjukkan komitmen aku yg besar bangat ke atas kerjaya kesayangan aku ni, esok aku intend to settle down valuation report & disscuss with ma boss on the valuation as well. Harap2 dream comes true la ek? taik jadi hangat2 taik ayam jew..wah3~~

AKu pun dh malas nak wat keje ni..Balik umah ar plak..lepak2 nga k.ni sambil tengok cite cina kt 8tv..cam besh je, dah 2 mggu aku layan..haha~~
C y'll...bye...

Pembuka Rezeki...



Msg ni aku dapat melalui emel berantai yg dihantar oleh kawan2. Very nice emel yg boleh kita amalkan in our daily routine. It juz a simple thing that we never bear in mind.Biasala..manusia selalu lupa termasukla diri aku sendiri. So that aku tertarik utk berkongsi emel ni ngan kawan2 semua, may b in future we can practice this..Nawaitu biar betul Insya allah..Here it goes babes...

Dato' Dr. Fazilah Kamsah pernah berkata..... .

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira
masih hidup @ telah tiada )"......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka
buat kamu...

Berdasarkan Hadith Nabi :
"Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa
kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa
kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar
mereka berubah)

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ...tadah tangan dan
bayangkan wajah kedua orang tua k ita , termasuk guru2 k ita dan mereka
yang banyak menolong k ita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah

Kesimpulannya:
- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris..... . Cuma jangan lupa
doakan ibu bapa k ita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang k ita
dapat dari Allah (e.g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)

***P/S : Bersama2 la kita ambil yang baik jadikan tauladan n biarkan yang buruk menjadi sempadan...

Dia lebih tahu...



Last 2 months i had received a bad news from my best frewn regarding her mum's condition.She's (her mum) positive breast cancer (na'uzubillah).That was dreadful,i felt like my heart stopped beating,i can't breath and my mind can't think so well at the moment..I can't believe this,i thought she was making a bloody joke on me!!But that was the fact..HER MUM IS POSITIVE BREAST CANCER (the no.1 killer desease).She convince me that she doest make a joke on that matter.But she sooo cool while she's telling me that and im sure she juz pretending to be that way.Im speechless,dun know how to control the situation,dun know how to persuade her.

The day goes by,after 2nd check up,doc said the cancer cell was speard extremely active inside her and now they have no choice whether to let the cell spreading bigger or to cut it down.There's only one option they have to take risk,an operation.I know it sounds like there's no issues here,it juz like some other cases,but u'll know this feeling when someone closed to u being in this situation.

Juz imagine,as a woman how could u live without 'the gift from God',despite the fact that u're carried them almost of ur ages.To face this u have to be strong physically & mentally.Last but not least,to my beloved frewn and her whole family,juz be strong & remember this 'everything happend for a reason'.Believe in Him then u'll got the senerity coz "Only He Knows Why.." Dia lebih tahu...